Miután a kormány kivezette a rezsicsökkentést, az önkormányzatok rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, Pécsett például hat és fél milliárd forintba kerülne a többletköltség, ha nem próbálnának meg spórolni. A város két alpolgármestere, Ruzsa Csaba és Nyőgéri Lajos mutatta be a tervezett lépéseket.

Ezek között szerepel a TV-Torony, a Pécsi Nemzeti Színház és a városháza díszkivilágításának a csökkentése, hétköznap például nem fog világítani a TV-Torony, de a színház esetében is csökkentik a világítás mértékét. De a jégpálya is később fog nyitni, és előbb fog zárni, ahogy a felújításra kerülő Lauber Dezső városi sportcsarnokot is lezárják több hónapra, péntekenként pedig otthoni munkavégzést vezethetnek be az önkormányzati cégek dolgozóinál. Az önkormányzat úgy számol, másfél milliárd forintot fog spórolni a most bejelentett lépésekkel, de Ruzsa Csaba hangsúlyozta, kormányzati intézkedéseket és segítséget is várnak.

A Pécsma azt írja, a maradék 4 milliárd forint ledolgozására a következő lehetőségek vannak:

  • A jövő évi energiabeszerzéseket már egy jóval alacsonyabb áron sikerül megvalósítani;
  • Megnyílnak a 2021-2027-es uniós források az ország előtt, amiből önkormányzati cégek, intézmények energiakorszerűsítését is finanszírozni lehet.
  • A kormányzat közvetlen, pénzbeli segítséget nyújt.
  • További költségcsökkentési lépések.

Ezen túl egy 104 pontos takarékossági csomagot is terveznek bevezetni, cél az energiafelhasználás csökkentése.