Néha megéri megnézni a kormánypárti média korábbi írásait, ezúttal például az Origo egy február elején megjelent írását mutatnánk be, azt, amikor Orbán Putyinnál járt audiencián, a háború előtt. Ez volt az úgynevezett „békemisszió” (láthatjuk, hogy milyen jól sikerült), ahol csodás-mesés gázszerződést is kötöttünk Oroszországgal. Az origo úgy fogalmazott, hogy

„Az Orbán-Putyin csúcstalálkozón több kérdésben is megállapodás született. Ezek közül kiemelkedő az Oroszországból importált gáz mennyiségének kérdése. Míg tavaly decemberben egyes országokban a tízszeresére emelkedett a földgáz ára, ehhez képest Magyarország az Oroszországgal kötött hosszú távú, 2036-ig szóló gázellátási szerződés értelmében a piaci árnál sokkal olcsóbban tudja beszerezni az energiahordozót, tehát a rezsicsökkentés eredményeit meg lehet őrizni. Ráadásul újabb évi egymilliárd köbméter gáz érkezhet Oroszországból.”

Ezt egyébként Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is bejelentette, a Fidesz pedig megnyugtatott mindenkit: jön az olcsó orosz gáz, marad a rezsicsökkentés. Most már csak az a kérdés, hogy ha ennyire kedvező szerződést kötöttünk Oroszországgal, akkor miért nem maradt meg a rezsicsökkentés, miért kerül sokkal többe a gáz a vállalkozások, a nagyobb felhasználók vagy az önkormányzatok számára, úgy, hogy az orosz gázra egyáltalán nem vonatkoznak a szankciók?