Napra pontosan 19 éve történt, hogy a Ferrari színeiben Michael Schumacher megszerezte pályafutásának 6. bajnoki címét.

Schumachernek ez volt sorozatban a 4. bajnoki címe, amit 2004-ben még eggyel megfelejt. Ugyanakkor amíg a 2001-es és a 2002-es győzelmei a nagy technikai fölénynek is köszönhetően a bajnokság korai szakaszában megszülettek, addig itt egészen az utolsó futamig versenyben volt a McLarenes Kimi Raikkönnennel (és sokáig a Williamsben versenyző Juan Pablo Montoya is esélyesnek számított).

Az utolsó futamra Schumacher megnyugtatónak tűnő, 9 pontos előnnyel érkezett, innen már csak akkor veszíthetett, ha Raikkönnen nyer és ő egy pontot sem szerez. Ugyanakkor ellenfele az időmérő edzésen megszerezte a második helyet, míg Schumi csak a 14. helyre kvalifikálta magát. Végül azonban Rubens Barichello meg tudta őrizni a vezető pozícióját, Schumacher pedig viszontagságos futam után végül felért az egy pontot érő 8. helyre, így végül ha csak 2 ponttal is, de megszerezte a bajnoki címet.

A címét egy darabig vitatták, leginkább az Európai Nagydíjon történt esemény miatt, ahol Schumacher egy Montoyával történt incidens után a kavicságyban kötött ki és a pályabírók a veszélyes helyen lévő autó lgbiztonságosabb eltávolításának a pályára való visszatolást tekintették. Noha az akkori szabályok szerint ez rendben volt, a gyakorlatban sosem alkalmazták ezt a módszert, általában benn hagyták a kavicságyban ilyenkor az autókat, így az eset nem kis felháborodást keltett.

Schumacher aznap megdöntötte Juan Manuel Fangio 5 Vb-címes rekordját, amit 2004-ben tovább növelt. Schumacher rekordját megdönteni azóta sem tudta senki, bár a Vb-címek számában beérte a Mercedes GP versenyzője, Lewis Hamilton.