Már a legkisebbek is tudják, hogy a csokoládé csodás hatással van kedélyünkre. Igazi boldogsághormont tartalmaz. Boldogok vagyunk, mikor végre megízlelhetjük a finom, édes ízt. Miért is szeretjük annyira ezt a finomságot? Ízletes, finom, energiát ad, felüdít, csökkenti éhségérzetünket, és még nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkezi. Íme néhány a sok közül.

Mennyei élvezete mellett a csokoládé legfontosabb hatásai között tudhatjuk a kiváló antioxidáns, gyulladás gátló hatását.

Nagyon jót tesz a szívünknek és a vérkeringésünknek. Az étcsokoládé nem csak segít visszaállítani az ereink rugalmasságát, de megakadályozza, hogy a vérsejtek és a véredények a falához tapadjanak. Ezekkel a csokoládé megelőzi az artériák eltömődését.

Csokoládé fogyasztásával meggátolhatjuk a vérrögök kialakulását, ami fenntartja a véredények rugalmasságát, védi az idegsejteket, csökkenti az inzulinrezisztenciát. A csoki majszolása növeli az agyba történő véráramlást, pozitívan hat a testtömeget szabályozó génekre, gátolja a rák növekedését.

Az édes finomság élvezete javít a depressziós, és a szorongásos állapoton, nagyban elősegíti a nyugalom és elégedettség érzését.

Amennyiben magas kakaótartalmú csokoládét választunk fogyasztásra, azzal remekül csökkenthetjük a stresszt és sokat teszünk a közérzetünk alakulására. A csokoládé jótékonyan hat a memória működésére.

Tudósok kimutatták, hogy a csokoládé fogyasztása csökkenti a szélütés kialakulásának veszélyét. Finnországban lefolytatott kutatások kimutatták, hogy a csokoládéfogyasztás esetében 17 százalékkal lettt kisebb a szélütés előfordulásának esélye.

A csokoládé gazdag ásványi anyagokban! Egy jó minőségű csokolédában tobzódik a kálium, a cink és a szelén ásványi anyagokhoz hasonlóan, jótékony hatású ásványi anyag.

A hölgyeknek jó hír, hogy a csokoládé fogyasztása jót tesz a bőrnek! Megvédik a bőrt az étcsokoládéban fellelhető flavonolok. Mindez a nyári időszakban még fontosabb, mert a csokoládéban található anyagok védenek a Nap károsító hatásaival szemben. Tehát ajánlott nyáron a csokoládéfagylalt fogyasztása.

Amennyiben az étkezés előtt 20 perccel fogyasztunk el egy kocka jó minőségű, akkor az segít a fogyásban. A módszer az, hogy csokit hagyjuk a nyelvünkön szétolvadni, válaszul az agyi hormonjaink jeleznek, hogy tele vagyunk, és így kevesebbet fogunk enni.
Igaziból nagyon furcsának tűnik, de a vizsgálatok kimutatták, hogy a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet, sok esetben megelőzheti a diabéteszt.  Mint minden esetben, itt is fontos a mértékkel történő fogyasztás. Amennyiben ezt betartjuk, úgy az étcsokoládé fogyasztásának köszönhetően elodázhatjuk, jobb esetben pedig megelőzhetjük a cukorbetegség kialakulását.

Vizsgák előtt megszokott látvány, hogy a vizsgázók izgalmukban csokoládét majszolnak. Jól teszik, hiszen a csokoládé kedvezően hat az agy működésére. A csokoládéban található flavanolokról kimutatták, hogy javítanak az idősebb emberek memóriazavarain.

Tehát a csokoládé mértékkel történő fogyasztása ajánlott kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert csoki evéssel jobbá tesszük a közérzetünk hangulatát, és a sajátunkat is.