A tolóajtó kétségtelenül egy olyan nyílászáró megoldás, amelyet alaposan meg kell terveznünk, mielőtt beépítésre kerül. A hagyományos ajtókkal ellentétben ugyanis a tolóajtók más súlyterheléssel rendelkeznek, és másképp kell a méretekre is számolnunk.

Hova ajánlott a tolóajtó?

A tolóajtót általában térelválasztásra, valamint olyan helyekre ajánlott beépíteni, ahol kicsi a hely a hagyományos nyílászáróknak. Nem véletlen, hogy Japánban ennyire népszerűek lettek, hiszen a különféle tereket egyszerűen el lehetett választani, kisebb helyiségek esetén is. Hazánkban ezért például hasonlósan kicsi helyiségű nyaralók, otthonok esetén lehet hasznos. Ezen kívül gardróbhoz, illetve olyan helyiségekbe is, ahol a tér elválasztását gyakran akarjuk variálni. A mai – hangszigetelt tolóajtók- viszont alkalmasak lehetnek hálószobák ajtóinak is. Habár ebben a tekintetben 100 százalékos hangszigetelést ne várjunk. Viszont a tolóajtók a felhasználásuk terén a mai technológiáknak köszönhetően azért eléggé sokrétűen alkalmazhatóak. A legtöbbször viszont általában a nappali – ebédlő helyiségek elválasztására szokták használni. Segítségével a terek egy nagyobb családi összejövetel alkalmával könnyedén egybenyithatóak, illetve le is zárhatóak, ha a szituáció azt kívánja.

Mire figyeljünk oda a megfelelő hely kiválasztásakor?

A tolóajtó nem előre nyílik, hanem oldalra kell tolni, a fal felé kell elmozdítani a nyílászárót. Ezért a tolóajtók esetében mindenképp figyeljünk oda arra, hogy az ajtót kitolt állapotban se akadályozza semmiféle tárgy, például a falon lógó képkeret vagy akár a radiátor. Ezen kívül tolóajtó tervezésnél is rendkívül fontosak a pontos mérések is. Ez természetesen minden tervezésnél fontos, viszont a tolóajtónál abból a szempontból különösen, hiszen ha a sínpárok nem kerülnek a megfelelő helyre, akkor az ajtó nem fog jól zárni, illetve túl laza lesz.

Tolóajtó méretek és típusok

A tolóajtókat egészen nagy, impozáns méretekben is megtervezhetjük. Anyagát tekintve pedig a tömör fától kezdve egészen a fém tolóajtókig, bármilyen típus lehetséges. Viszont mind a méretek, mind az anyagválaszték meghatározza a sínek erősségét. Ezen pedig nem szabad spórolnunk. Ha túl gyenge sínt teszünk egy nehéz tolóajtóhoz, az idővel elvetemedhet és kilazulhat, mert egyszerűen nem fogja bírni a sín a tolóajtók súlyát. A legjobb ha ilyenkor a sínt és az ajtót is egy olyan tok védi, ami nem engedi azt, hogy a tolóajtó panelek kifelé feszítsék magukat. Ezt azt jelentené, hogy a súlyuk miatt állandó erőhatásnak lennének kitéve, amitől az ajtó elemei állandóan túlterhelnék a síneket is. Viszont a megfelelő erősítő elemekkel ez a probléma megoldható.

Milyen hibákat ne kövessünk el tolóajtó tervezésnél?

Ahogyan már szó volt róla, a tolóajtók sínjeit különösen pontosan kell lerakni. Ha túl szűken rakjuk, akkor a két egymást fedő tolóajtórész szorulni fog, ha viszont túl távol állnak egymástól a sínek, akkor nagyon távol kerülnek egymástól az ajtólapok. Ez nem csak instabillá teheti a tolóajtó szerkezetét, de nem is fogja teljesen jól betölteni a funkcióját. Az optimális beállítás az, ha körülbelül 1-2 centiméteres távolság van a tolóajtó és a fal, illetve – két lapos tolóajtó esetén – a lapok között.