Az ukrán védelmi erők eddig 551 települést szabadítottak fel az orosz megszállás alól Harkiv megyében és 88-at a déli herszoni régióban – közölte Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője pénteki tájékoztatóján az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint.

    A tisztségviselő hozzátette, hogy a visszafoglalt 88 herszoni településen 11 827 civil él. Elmondta, hogy jelenleg humanitárius segítséget nyújtanak a Herszon megyei beriszlavi járásban felszabadított településeinek lakóinak, javítási munkálatokat folytatnak, helyreállítják az elszakadt elektromos vezetékeket, megrongálódott villanyoszlopokat és átvizsgálják a transzformátor-alállomásokat.

    Timosenko kiemelte, hogy Herszon megye felszabadításának kezdete óta 156 háborús bűntettet dokumentáltak a régióban, Harkiv megyében pedig 1685-öt. Hozzátette, hogy az orosz erők továbbra is ágyúzzák Harkivot és a régiót, már több mint 12 ezer objektumot semmisítettek meg a megyében.

    Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója a Facebookon arról számolt be, hogy mostanáig az ukrán erők 43 települést vettek vissza a Donyec-medencei régióban. „E települések közül hétben gyakorlatilag nem maradtak emberek” – jegyezte meg. Szavai szerint elkezdtek segélycsomagokat osztani a visszavett települések lakóinak, a limani és a szvjatohirszki térségben már mintegy 17 500-an megkapták az ott élő 18 500 lakos közül.

    A kormányzó elmondta, hogy a felszabadított területekről 298 embert evakuáltak, köztük 11 gyereket. Hangsúlyozta, hogy fokozni kell a kiürítést, mert nehéz lesz a tél, ezeken a területeken még nincs vezetékes víz, villany, és fűtés. Hozzátette, hogy 13 településen viszont helyreállították a gázszolgálattást.