A mese, a lélek és a varázslat mellett a kozármislenyi Török Eszter keramikus a négy elemet, a földet, a vizet, a levegőt, és a tüzet is a szolgálatába állítja a munkája során. Keze alól aztán egyedi, mesés, lelket és szívet melengető alkotások kerülnek ki, a külső szemlélő számára egy varázslat és egy csoda keverékeként.

Török Eszter keramikus

BaHír: Mikor kezdődött a kapcsolatod a kerámiával?

Török Eszter: Porcelánfestő a végzettségem, a pécsi Zsolnay Gyárban dolgoztam 13 évig, ott minden utat végigjártam. Aranyozóként kezdtem, aztán festettem porcelán fajanszot, az utolsó időszakban pedig dekorált eozin munkákat végeztem. Ezt szakította félbe gyermekeim születése. Mire ők felcseperedtek meglett a műhely felszerelés koronggal, kemencével.

Használati tárgyak a megrendelőt várják

BaHír: Hol, kitől tanultad az agyagozást?

Török Eszter: A fazekasságot munka mellett, egy volt zsolnays kollégától tanultam. Ő vezetett be az agyagozás titkaiba, rejtelmeibe. Azonnal rádöbbentem, hogy ez az én világom, otthon vagyok végre. Itt aztán munkába foghatom a négy elemet, a földet, mint alapanyagot, segítőm a formázáskor a víz, a levegőn száríthatom a munkát, aztán tűzzel kiégetem. Talán azért is élik újra reneszánszukat az agyag termékek, mert a természetet, a természetességet tükrözik.

Nemzeti színekben pompázik a fazék

BaHír: Rendelésre készíted a terméket vagy vásárokba, fesztiválokra?

Török Eszter: Kezdetekben nagyon sokat utaztam fesztiválokra, nem hiányozhattam a vásárokból, napjainkban leginkább az online értékesítésben vagyok otthon. Interneten rendelnek tőlem egyedi termékeket, majd itt a kozármislenyi műhelyemben vagy a paksi elérhetőségemen átveszik a megrendelt házszámtáblát, az ajándékot, a használati eszközt, vagy éppen a lakásdekorációt. A végső kialakítást mindig megelőzik az előzetes egyeztetések, hogy minden esetben a vásárló a saját elképzelését az én stílusommal ötvözve kapja kézhez végül az elvárt alkotást.

Akár a mesében

Bahír: Sajátos forma és minta világgal rendelkeznek a munkáid, próbálod átadni a megszerzett tudásodat?

Török Eszter: Nagy igény mutatkozik a workshopok iránt, ahol a kicsiktől kezdve a felnőtteken át, minden korosztály kipróbálhatja az agyagozás különböző fázisait. A sikerélmény garantáltan nem marad el, mert minden esetben késztermékkel távozik a vállalkozó szellemű alkotó. Ezeken a kézműves foglalkozásokon, az angyaloktól kezdve a mindennapi használatra alkalmas tárgyakon át, növénylenyomatos szetteken keresztül változatos szépségeket készítünk.

Játéknak sem utolsó

BaHír: Van olyan terméked, ami annyira a szívedből-lelkedből jött, hogy megtartottad?

Török Eszter: Volt több munkám is, ami úgy igazán szívből és lélekből jött, de mivel elsősorban értékesítésre dolgozom, így aztán végül ezek is eladásra kerültek. Az igazán kedvenc darabjaimnál viszont mindig megnézem, hogy kihez kerülnek, mert kicsit úgy vagyok velük, mint a gyermekeimmel, mikor szárnyukra engedem őket, számomra bizony nem mindegy, hogy milyen befogadóhoz, milyen körülmények közé, milyen családhoz kerülnek.

Angyalka vigyázza álmunkat

Fotók: Hegedüs Tünde