A Pécsett legrégebb óta folyamatosan működő amatőr egyesület, a Mecseki Fotóklub alapításának hatvanötödik évfordulóját impozáns jubileumi kiállítással ünnepli a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban. Kiemelt támogatója, a PTE részéről dr. Fedeles Tamás oktatási területet érintő rektorhelyettesi feladatok ellátásával megbízott egyetemi tanár, dr. Szeberényi Gábor az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója és dr. Aknai Tamás, művészettörténész professor emeritus mondott beszédet az ünnepélyes megnyitón november 3-án.

„Ez nem egy tematikus kiállítás, hanem a klubtagok közül mindenki az elmúlt öt év legjobb munkáját adhatta be, amit egy szakmai zsűri zsűrizett, és hoztuk el ide a 65 képet, mivel 65 évesek vagyunk”

– vezette fel a kiállítást Déri Judit, a Mecseki Fotóklub elnöke. A Tudásközpont vezetője, dr. Szeberényi Gábor elmondta, hogy az elmúlt évtizedben a Tudásközpont számos alkalommal örömmel adott helyett a fotóklub kiállításainak, hiszen

„ez nagyon fontos része annak a programnak, amit az egyetemi könyvtár és maga az egyetem is képvisel, ami a PTE harmadik missziós tevékenysége, amikor a civil szférával, a várossal kapcsolatba kerül”

– hangsúlyozta a főigazgató, majd a Klimo Könyvtár híres mondatával kívánt jó szórakozást a rengeteg érdeklődőnek:

„Gazdagabban távozz, térj vissza gyakrabban!”

„A Mecseki Fotóklub megkerülhetetlen alkotóeleme, szerves része Pécs művészeti és kulturális életének”

– emelte ki Péterffy Attila a kiállítás megnyitóján, majd hozzátette:

„Hatalmas utat tud bejárni időben és térben is, amikor ezeket a gyönyörű felvételeket végignézi, ahogy a Mecseki Fotóklub is hatalmas utat tett meg, amelyet nemzetközi és jelentős, országos kiállítások, csoportosan és egyénileg elnyert rangos elismerések, nívós albumok szegélyeznek.”

Az egyetemhez számos ponton kapcsolódik a fotóklub, és a város élő szövetének része, alkotó tevékenysége példaértékű.

„Ez a kiállítás szervesen illeszkedik a PTE közelgő jubileumához, a 2023-ban esedékes modernkori pécsi felsőoktatás centenáriumi ünnepségsorozatához, ezért úgy gondoltuk, hogy a fotóalbum támogatása alapvető feladatunk, hiszen értéket teremt”

– tudhattuk meg dr. Fedeles Tamás rektorhelyettestől, aki elmondta:

„A kiállítás képei olyan panorámát kínálnak a fotóklub tagjainak tevékenységéből, ami méltán tölthet el mindannyiunkat büszkeséggel, hogy ebben a városban működik már hatvanöt éve.”

„Nincs mese, a dilettáns valóban és letagadhatatlanul műkedvelő. Olyan, aki szórakozásból és nem hivatásszerűen művel valamit. Ebből következik a gyakrabban forgalmazott mellékjelentése is: nem hozzáértő”

– fejtegette a szó kiterjedt jelentéstartalmát dr. Aknai Tamás művészettörténész, aki 2013 óta a Mecseki Fotóklub tiszteletbeli tagja. Majd a professor emeritus így folytatta megnyitó beszédét:

„Közösen eltöltött idő tekint vissza ránk a képekből, hittel őrzik és alkalmasint fel is mutatják a fénnyel, annak hiányával létrehozott optikai hatás csaknem missziós élményét.”

A kiállítás megtekinthető a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban (Pécs, Universitas u. 2/a.) december 1-ig.

Forrás: univpecs.com

Fotó: Facebook/Mecseki Fotóklub