A napokban robbant a botrány, miszerint már a rendőrség is nyomoz Pécsett a lakásmutyi ügyében. Mint ismert ügyészségi nyomozás folyik a pécsi Polgármesteri Hivatalban, azon belül is a Lakásosztály környékén. Még pedig azért, mert az elmúlt években kenőpénzeket fogadhattak el, azért cserébe biztosíthatták az önkormányzati lakásokat. Egy-egy lakás esetén több százezer forintról beszélünk, összességében úgy fest, hogy több tízmillió forintról lehet szó. Nagyon-nagyon erős a gyanú, hogy súlyos bűncselekmény történt, a kérdés már csak az, hogy meddig vezetnek a szálak.

Valamit mindenképpen hangsúlyoznom kell. Személy szerint rendkívüli módon dühít a Fidesz-közeli oligarchák pofátlan gazdagodása, gondolkodás nélkül koboznám el mindenkinek a vagyonát, aki azt nem jogszerűen szerezte, élete végéig börtönbe zárnám azokat, akik korruptak, de nem csak a Fidesz-közeli oligarchák pofátlan gazdagodása zavar, nem csak az zavar, ha egy fideszes politikus lop, ha egy fideszes politikus él vissza a hatalmával. Ez akkor is zavar, ha baloldali, ellenzéki képviselő, üzletember, politikus cselekszik így. A korrupciónak és a bűnnek nincs színe, a lakásmutyira nem lehet az a válasz, hogy „de a Mészáros is lop”. Attól az még nem mentesíti az ellenzéki szereplőket, sőt.

Az ügy mindenesetre szövevényes, és egyelőre nem lehet tudni, hogy csak a lakásosztály egy-két dolgozója próbált saját zsebre némi plusz pénzt szerezni, netán a szálak feljebb is vezetnek. Mindenesetre az sokak szerint (például Körömi Attila) gyanús, hogy a pécsi Jobbik 2019-ben egyetlen dolgot kért: a lakásgazdálkodást. Mindez egyébként is milliárdos tétel, Fogarasi Gábor a pécsi Jobbik képviselője pedig korábban is komoly botrányba keveredett, akkor azzal vádolták meg, hogy szexuális szolgáltatásokért cserébe utalt ki egy szociális lakást egy hölgynek. Az ügyből végül nem lett nyomozás. Fogarasi egyelőre hallgat, ahogy az a Nyőgéri Lajos is, akihez alpolgármesterként tartozik az érintett terület.

Nehéz megmondani, hogy melyik eset a jobb. Az egyik szerint Fogarasinak és Nyőgérinek fogalma sem volt arról, hogy mi történik az általuk felügyelt területen, nem vették észre az elmúlt években a rendszerszintűnek tűnő korrupciót. Ez az egyik opció, ha ez áll közelebb az igazsághoz, akkor felmerül, hogy vajon megfelelő képességű emberek irányítják Pécs lakásügyeit?

A másik eshetőség az, hogy tudtak erről, sőt tevékeny részesei voltak a folyamatoknak. Vélhetően az ügyészségi nyomozás után okosabbak leszünk. A teljes csend és hallgatás mindenesetre aggodalomra ad okot…