Az LMP azonnali béremelést sürget a pedagógusok számára. Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes a magyar közoktatás napján tartott keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: elfogyott a türelem, már nem ígérgetésre van szükség.

A politikus azt követelte a kormánytól: fejezze be a felelősség hárítását, a Brüsszelre mutogatást, és tegyen érdemi lépéseket az oktatási válság megoldása érdekében, a súlyos pedagógushiány ugyanis az összeomlás szélére vezette az ágazatot.

Kijelentette: legalább tizenhatezer tanár hiányzik az oktatásból. Minden negyedik iskolában a tanárok kénytelenek nem a szakjuknak megfelelő órát tartani, és minden ötödik iskolában előfordul, hogy valaki felsőfokú végzettség nélkül tanítja a gyermekeket. Az LMP olyan esetről is tud, ahol egy 80 év feletti nyugdíjas pedagógust hívtak vissza a testnevelés órák megtartására.

A politikus sérelmezte, hogy számos tanár a szakmunkás bérminimumnak megfelelő fizetést kap. Az LMP ezért idén, az év közepétől visszamenőlegesen követel számukra 45 százalékos béremelést, valamint azt, hogy jövőre a bérek vetítési alapja ne a 2014-es minimálbér, hanem a mindenkori bérminimum legyen. Joggal követeli minden józanul gondolkodó ember a tanárok sztrájkjogának visszaállítását is – hangsúlyozta.

A politikus kérdésre megismételte, hogy pártja nem tudott arról a forrásról, amelyet az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter szervezete kapott a választási kampányban külföldről. Ha Márki-Zay Péter az ellenkezőjét állítja, azt valótlanul teszi – válaszolta.