Magyarországon első alkalommal 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a többszörös véradóknak. A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, majd 1988-tól kezdődően november 27-én hazánkban minden évben megemlékezzünk a magyar véradókról.

November 27-én országszerte bensőséges ünneppel köszönik meg a Magyar Vöröskereszt aktivistái minden véradó önkéntesnek azt, hogy embertársaikért sokat tettek, tesznek. A Magyar Vöröskereszt a központi ünnepségeken túl, a helyi szervezetekben is megünnepli, és megjutalmazza a sokszoros véradóit.

Az önkéntes véradással a Magyar Vöröskeresztnek, az Országos Vérellátó Szolgálatnak és sok más együttműködő egészségügyi szervezetnek, intézménynek az a közös célja, hogy a vérátömlesztésre szoruló betegek mindegyike ingyenesen, térítésmentesen megkaphassa a gyógyulásához feltétlenül szükséges, nagyon sok esetben életmentő vérkészítményt.

Magyarországon a véradásokkal egész évben rendszeresen találkozhatunk, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat a Magyar Vöröskereszttel karöltve rendszeresen szervez véradásokat a legkülönbözőbb helyszíneken. Találkozhatunk velük például az iskolákban, véradó buszokon, plázákban, sportcsarnokokban, önkormányzatok irodáiban, fesztiválokon.

Az önkéntes véradásokon vért a 18-65 év közötti egészséges embereket adhatnak. Egy évben a nők maximum háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. A véradásokon egy-egy alkalommal általában 4,5 dl vért vesznek le, és az egész mindössze alig 5-10 percet vesz igénybe. Az egészséges szervezet számára ez nem lehet megterhelő.

A legtöbb esetben a levett vért nem egészben, hanem alkotóelemeire bontva használják fel, mivel van olyan beteg, akinek például csak vérplazmára van szüksége. A szervezett véradásokon minden vércsoportú önkéntesnek örülnek, hiszen ez nagyban elősegíti, hogy mindig rendlelkezésre állhasson a kórházakban megfelelő mennyiségben az életet jelentő vér.

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, és az életmentésben egyaránt. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható. Egyelőre, mesterségesen nem előállítható, a műtétek és az ellátások során felhasznált vér csak véradással pótolható. A magyarországi egészségügyi intézmények ellátása éves szinten 390 000 véradással biztosítható. Ehhez a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre, transzfúzióra az egészségügyi intézményekben, kórházakban elsősorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség. Mindezek mellett felhasználják a vérkészítményeket számos súlyos betegségnél, mint például a vérképzőszervi vagy a rosszindulatú betegségeknél. Pontosan annak érdekében, hogy azok jó eséllyel gyógyíthatók legyenek. Ehhez azonban a kezelés során a betegeknek folyamatosan vérkészítményeket kell kapniuk.

A véradás során levett vérből előállított egyes legrövidebb lejáratú vérkészítmények csupán öt napig használhatók fel, ezért is nagyon fontos, a véradások megszakítás nélküli folyamatossága.