A labdarúgó VB csoportkörének a végéhez közelítünk. Most már minden csapatnak legfeljebb 3 pont szerzésére van lehetősége, van, aki már továbbjutott, van, aki már kiesett, de a csaptok többségével még bármi megtörténhet. Ebben a cikkben röviden összefoglalom, hogy melyik csoportban ki milyen eredménnyel juthat tovább. Nézzük őket egyesével! A csoportok állását itt megtekintheted.

A” csoport: A házigazda Katar egy nem túl dicső rekordot már elért: ők a VB első biztos kiesői, mivel 4 pont hátrányuk van 2 csapattal szemben is, így már esélytelenek a továbbjutásra. Hollandia ellen már csak presztízsből küzdhetnek, de az Orange az egyértelmű favorit. Ha a hollandok legalább 1 pontot szereznek Katar ellen, akkor biztos a továbbjutásuk, de vereség esetén is jók az esélyeik, ha a Szenegál-Ecuador meccs dél-amerikai győzelemmel végződik, akkor fixen továbbjutnak, de döntetlen és szenegáli győzelem esetén is legalább 2 gólos vereség kellene, hogy aggódhassanak, erre kicsi az esély. Szenegál és Ecuador viszont ki-ki meccset játszik a másik továbbjutó helyért, ahol a döntetlen Ecuadornak jó.

B” csoport: Az első forduló eredményei után mindenki attól félt, hogy a harmadik meccset Anglia leadja Walesnek, a második kör azonban úgy alakult, hogy ezt nem teheti meg kockázatmentesen. Wales már csak győzelemmel juthat tovább, de az is csak akkor lenne biztosan elég, ha legalább 3-mal vernék Angliát, egy sima győzelemmel csak abban bízhatnak, hogy USA és Irán döntetlent játszik, és így jobb gólkülönbséggel Irán előtt végeznek. De ha az előbbi két csapatból bármelyik 3 pontot szerez, akkor ő biztosan továbbmegy, ahogy Anglia továbbjutása is biztos, ha 2 vagy kevesebb góllal kap ki Walestől. Az más téma, hogy ha nem szereznek pontot, akkor a csoportelsőségük veszélybe kerül és nem biztos, hogy a nyolcaddöntőben rögtön Hollandiával akarnak találkozni…

C” csoport: Az Argentína-Lengyelország meccsen itt sok múlik. Ha Argentína kikap, kiesett. Döntetlen esetén a lengyelek biztosan továbbjutnak, Argentínának meg azért kellene imádkoznia, hogy a másik meccsen döntetlen, vagy kis gólkülönbségű mexikói győzelem szülessen. Győzelem esetén fixen továbbjutnak, akkor a lengyeleknek kell ugyanezért szurkolnia (illetve fontos, hogy nem kaphatnak ki nagyon az argentinoktól, mert a gólkülönbség számít). A másik meccsen a szaúdi győzelem biztosan az ázsiai csapat továbbjutását éri, a döntetlen valószínű senkinek nem lesz jó, de a szaúdiak még bízhatnak az argentin vereségbe. Mexikónak csak akkor van esélye, ha nyer, de leginkább akkor, ha sok góllal veri meg a szaúdi csapatot.

D” csoport: Franciaország már matematikailag is továbbjutott, így kérdés mennyire veszik komolyan a Tunézia elleni meccsüket. Az afrikai csapatnak azonban muszáj nyernie, ha tovább akarnak jutni. Amennyiben nyernek és a dán-ausztrál meccs döntetlen, biztos továbbjutnak, Ausztrál győzelem esetén biztos kiesnek, dán győzelem esetén az dönt, melyikük tud nagyobb gólkülönbségű győzelmet aratni. Ha Tunézia nem nyer a franciák ellen (ami azért elég valószínű), akkor ausztrál-dán ki-ki meccs dönt a továbbjutásról, ahol a döntetlen a szigetország csapatának jó.

E” csoport: Sokáig úgy tűnt, hogy Németország már a 2. forduló után kieshet, ám Costa Rica meglepetésgyőzelme és az egymás elleni eredmény irrelevanciája átírta a forgatókönyvet. Németországnak az kell a továbbjutáshoz, hogy megverjék Costa Ricát, méghozzá minél nagyobb gólkülönbséggel, hogy egy japán-spanyol döntetlen esetén is nyeregben maradjanak. Ezesetben hacsak nem nyer japán a spanyolok ellen, biztos a továbbjutásuk. Ha a németek nem nyernek, akkor Japán és Costa Rica közül a több pontot szerző csapat jut tovább. A spanyolok a magas gólkülönbségük miatt pontegyenlőség esetén biztosan továbbjutnak, de teljesen ők sem érezhetik nyeregben magukat, mert egy japán és egy Costa ricai győzelem esetén még ők is elbúcsúzhatnak.

F” csoport: Óriási meglepetése a csoportnak Marokkó 4 pontja, hacsak nem kapnak ki Kanadától – amire valljuk meg, nem sok esély van – akkor ők már biztos továbbjutók (de ha kikapnak, akkor is csak belga győzelem esetén van miért izgulniuk). Ez viszont azt jelenti, hogy Belgium és Horvátország ki-ki meccset játszik a továbbjutásért, ahol az X déli szomszédainknak kedvez. Erre azért előzetesen nem számítottunk.

G” és „H” csoport: Nem érdemes külön-külön foglalkozni a két csoporttal, mert pepitában ugyanaz a helyzet állt elő. A csoport első helyezettje – Brazília és Portugália – fixen továbbjutott, a két 1-1 pontos (Kamerun és Szerbia ill. Dél-Korea és Uruguay) csapatnak kell a győzelem a továbbjutáshoz. Ha a jelenlegi csoportmásodikok (Svájc és Ghána) nyerik a meccsüket, fixen továbbjutnak, döntetlen esetén abban kell bízniuk, hogy a csoportharmadikok nem aratnak legalább két gólos győzelmet. Ha kikapnak, ők kiesnek, de az ezzel 4 pontossá váló csoportnegyedikek győzelme sem biztos, mert ha a másik meccsen is az aktuálisan 1 pontos csapat nyer, akkor köztük a gólkülönbség fog dönteni.

Ennyit előzetesen, lássuk hogyan alakulnak az utolsó mérkőzések!