Rendkívüli kormányinfót tart Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán délután fél háromkor.

A kormányinfó apropója minden bizonnyal az Európai Bizottság mai bejelentése lesz. Navracsics még tegnap kijelentette, hogy az Európai Bizottság valószínűleg azt fogja javasolni az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak juttatott támogatások 65 százalékát. Ez nagyjából 7,5 milliárd eurónak felel meg.

Nem tévedett a miniszter, ma délben ugyanis sajtótájékoztatót tartott a három uniós biztos a témában. Elmondták, hogy az unió hétéves költségvetéséből Magyarországnak járó pénzek egy részét befagyasztják. A döntés három operatív programot érint, ezek az energetikai és környezetvédelmi, a közlekedési és a területfejlesztési pénzek, amelyek 65 százalékát fagyasztják be.

Ugyanakkor jóváhagyták Magyarország azon programját, amellyel hozzáférhet a Helyreállítási Alap pénzeihez. Navracsics Tibor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy hatalmas büszkeség a kormány számára, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar Helyreállítási Tervet. Szerinte a magyar terv az egyik legjobb volt a beérkező tervek között.

Navracsics arra is kitért, hogy a kormány nem érte váratlanul az uniós pénzek befagyasztásának híre. Ebben benne lehet az is, hogy a kormány olyan ütemben teljesíti az Európai Bizottság által megadott feltételeket, hogy az önkéntelenül is csúszni fog. Ugyanakkor a miniszter szerint ha tudják tartani az ütemet, akkor 2023-ban biztosan hozzá tud majd férni Magyarország az összes uniós forráshoz.

Ezt követően Gulyás Gergely vette át a szót, aki szerint a magyar baloldali képviselők a felelősek a Brüsszelben kialakult hangulatért. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan indítványokat szavaztak meg, amelyek „ellehetetlenítik azt, hogy végre pénz érkezzen a tanárok béremelésére.” Ha még decemberben aláírják a partnerségi megállapodást és Magyarország hozzájut a forrásokhoz, akkor január 1-től megvalósul a pedagógusok 10 százalékos béremelése.

Gulyás Gergely elmondta, hogy várhatóan 2500 milliárd forint érkezhet jövőre, „ebből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya.”