Orbán Viktor azt mondta a pénteki rádió interjújában, hogy ha Oroszországból nem hozhatunk olcsó gázt, akkor máshonnan kell hozni, az viszont drágább lesz. Ez a kijelentés azonban több sebből is vérzik, hiszen az orosz gáz eddig sem volt olcsó, másrészt ezzel a kijelentéssel maga a miniszterelnök ismerte el, hogy a korábban megkötött hosszútávú gázszerződések sem jelentenek garanciát az energiabiztonságra. Orbán továbbra is fent akarja tartani Magyarország oroszgáz-függőségét, annak ellenére, hogy ez rendkívül drága, és kockázatos. – mondta el Kanász Nagy Máté, az LMP képviselője.

Ha energiaellátásról beszélünk, akkor ideje lenne észrevenni, hogy a megoldás, a megújuló energiák használata és ösztönzése, ehhez azonban fontos lenne, hogy ne tiltsák a szélenergiát Magyarországon – tette hozzá az LMP politikusa.

Orbán arról is beszélt, hogy nem támogatja a globális minimumadó bevezetését, szerinte ez egy munkahely-gyilkos adóemelés, és szerinte a magyarok azért szeretik a demokráciát, mert így ők maguk határozhatják meg az adópolitikát. Kanász-Nagy szerint mindezt fenntartásokkal kell kezelni, mert a magyarok semmilyen adópolitikát nem szavazhatnak meg Magyarországon, a kormány soha nem árulja el, hogy mi várható a következő négy évben, az egész rendszer kiszámíthatatlan. De Magyarországon az adózás szinte kivétel nélkül a multinacionális vállalatoknak kedvez, adóparadicsomot hoztak létre számukra, Orbán ezt szeretné fenntartani, hiszen ő inkább a külföldi tőkét, és a nagyvállalatokat támogatja, szemben a hazai KKV-szektorral.

Az LMP szerint a globális minimumadóra igenis szükség van, meg kell adóztatni a nagyvállalatokat, de a zöldek ennél tovább is mennek, a társasági adót kétkulcsossá tennék, és a nagyvállalatok teherviselő képességéhez igazítanák azt. Ötszázmillió forintos bevétel alatt megtartanák a jelenlegi 9 százalékos kulcsot, afölött viszont 25 százalékossá növelnék, ebből pedig azt a zöld átállást finanszíroznák, ami Magyarország energiafüggetlenségét és a valódi rezsicsökkentést hozhatná közelebb.