Ma még úgy tűnik, hogy a hétvégén, Pécsen is érezhetővé vált üzemanyaghiány a jövő héten is folytatódhat, hiszen a MOL azt közölte több partnerével, hogy a december 5-én kezdődő, 49. hétre vonatkozóan, egyes partnerei számára nem tud dízelt és motorbenzint szállítani. Az indok pedig az, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kell az ellátási stratégiáját, így nem tud számukra dízelt és motorbenzint biztosítani.

Független Benzinkutak Szövetsége még pénteken közölte az MTI-vel, hogy a jövő héten sem szállít üzemanyagot a Mol egyes benzinkutaknak.

Ha a jövő héten sem szállít a Mol sem gázolajat, sem benzint egyes benzinkutaknak, ez már a harmadik hét lesz, hogy a Mol-kiszolgálás szünetel
– közölte a Független Benzinkutak Szövetsége pénteken az MTI-vel annak a levélnek az alapján, amelyet a szövetség több partnere, tagtársa kapott az olajvállalattól.

A szervezet tájékoztatásához csatolt levélben a Mol azt közölte egyes partnereivel, hogy az ország működése és energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kellett az ellátási stratégiáját, és a december 5-én kezdődő, 49. héten nem tud dízelt és motorbenzint biztosítani. 

A vállalatnak az egész régió energiaellátásában kiemelt stratégiai szerepe van, és felelős azért, hogy az ország minden pontján legyen a működéshez szükséges üzemanyag-mennyiség – írta a Mol.    

„A jelenlegi helyzetben az országos ellátási szempontokat kell előtérbe helyeznünk, és egyelőre fenn kell tartanunk az átmeneti korlátozásokat” – fogalmazott az olajtársaság.   

A Mol november 18-án közölte, hogy átmeneti intézkedés az üzemanyag-kiszolgálás korlátozása, és olyan kutakat, kiskereskedőket érint csak, amelyeknek a Mol nem tartozik kiszolgálási kötelezettséggel. A vállalat akkor arról tájékoztatott, hogy 194 viszonteladót érint a változás, ők működtetik a belföldi töltőállomások 10 százalékát; szeptemberben a Moltól a viszonteladói piac teljes üzemanyagigényének 2,5 százalékát vásárolták meg. 

A Független Benzinkutak Szövetsége még aznap jelezte: álláspontjuk szerint elfogadhatatlan, hogy egy stratégiai vállalat ellátásbiztonságra hivatkozva szünteti meg több száz partnere ellátását, egyben sok vidéki körzet teljes ellátásbiztonságát is felrúgva. A szövetség szerint az intézkedés 258 magyar, többnyire családi kisvállalkozást érint, és mintegy 400 benzinkutat, Magyarország benzinkútjainak 20 százalékát hozza kilátástalan helyzetbe.

Az üzemanyaghiánytól szenvedő töltőállomások listáját ezen a linken találja.

Forrás: mti.hu