Mutasd a körmöd, megmondom ki vagy! – tartja a mondás. De valóban lehet következtetni a körmök állapota alapján a szervezet belső működéseire? Egy most induló, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika, a Laboratóriumi Medicina Intézet, valamint a magyar tulajdonban lévő Mediner Kft. részvételével, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló kutatásban arra a kérdésre keresik a választ, hogy a kozmetikailag zavaró körömelváltozások, valamint a szervezet ásványianyag- és vitaminhiánya között közvetlen összefüggés áll-e fenn.

Általánosan elfogadott nézet, hogy a köröm egészséges formáját és működését jelentősen befolyásolja a szervezet ásványi anyag és vitamin ellátottsága. Emiatt a körömproblémák esetén gyakran javasolják ásványi anyagok és vitaminok szedését. Ezek használata azonban a legtöbb esetben nem épül bizonyítékokra, illetve alkalmazásuk nem biztosít személyre szabott megoldást.

A Pécsi Tudományegyetemen megvalósuló kutatás vezetői szerint feltételezhető, hogy a köröm alaki eltérései alapján következtetni lehet az esetlegesen háttérben álló ásványi anyag- és/vagy vitaminhiányra. A napokban induló vizsgálat során ezért 1000 olyan önkéntes vizsgálatát tervezik, akik körmükön esztétikailag zavaró elváltozást észlelnek, és kíváncsiak szervezetük ásványi anyag- és vitamin-szintjére.

A kutatásba 18 és 60 év közötti önkéntesek jelentkezhetnek, akiknek legalább egy kézkörmükön kozmetikailag zavaró körömelváltozás (pl. felrostozódás, hullámosság, fehér vagy más színű elszíneződés) látható. A vizsgálatra jelentkezés első lépései a www.visionail.hu weboldalon történő regisztráció, egy rövid kérdőív kitöltése, illetve a körömelváltozásokról fényképek feltöltése. A megadott információk és a képek alapján bőrgyógyász dönti el, hogy a jelentkező bevonható-e a vizsgálatba – a döntésről a jelentkezők visszaigazoló emailt kapnak. Pozitív válasz esetén

a jelentkezők egy általuk választott időpontban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikáján lehetőséget kapnak a személyes vizsgálatra.

A személyes megjelenés során a kézkörmök részletes vizsgálatára és fényképes dokumentálására kerül sor, valamint a szervezet vitamin- és ásványianyag-szintjének meghatározása céljából vérvétel történik. A speciális laboratóriumi vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézetében végzik. A kutatásban résztvevő önkéntesek saját vizsgálati eredményeiket megtudhatják, így tudomásuk lesz arról, hogy van-e vitamin- és/vagy ásványianyaghiányuk, és ha van, az milyen.

A kutatás keretében végzett valamennyi vizsgálat a résztvevők számára ingyenes.

A vizsgálat során összegyűjtött adatokból a kutatók összefüggést keresnek a körömelváltozások jellege és szervezet ásványi anyag- és/vagy vitamin állapota között. Amennyiben a vizsgálati eredmények alapján valóban igazolható lesz, hogy a körmök alaki sajátosságai alapján a szervezet belső tulajdonságaira tudunk következtetni, az nagymértékben könnyítheti meg a jövőben a vitamin és ásványianyag zavarokon alapuló állapotok és betegségek felismerését, diagnosztizálását. A távolabbi célok között szerepel egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus kifejlesztése, melynek segítségével egyszerű, nem invazív módszerrel a körömelváltozás vizsgálata alapján a szervezet ásványianyag- és vitaminhiányára lehetne következtetni – mondta el a kutatást vezető Dr. Gyulai Rolland professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika igazgatója. A hiányállapotok pontos ismerete pedig a jövőben megteremtheti személyre szóló vitamin készítmények alkalmazásának lehetőségét – azaz, hogy csak abból a vitaminból és csak annyit kelljen szednünk, amennyire valóban szükségünk van.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája a dél-dunántúli régió legnagyobb bőrgyógyászati fekvőbeteg és járóbeteg ellátó intézménye, mely nemcsak a bőrgyógyászati betegek ellátásában, hanem a bőrbetegségek oktatásában és kutatásában is kiemelkedő központ. 

A Mediner azzal a céllal alakult 2000-ben, hogy kiváló minőségű és biztonságos gyógyszereket forgalmazzon, melyek hatékonyan segítenek a betegek gyógyulásában, illetve a lehető legmagasabb életminőség elérésében. Céljuk, hogy meghatározó piaci szerepet töltsenek be specialista terápiás területeken, köztük a bőrgyógyászatban. A cég dinamikus fejlődése lehetővé teszi, hogy ezen törekvés részeként előremutató kutatási projektekben vegyenek részt a bőrgyógyászat területén.

A vizsgálattal kapcsolatos további információk megtalálhatóak a www.visionail.hu honlapon, ahol jelentkezni is lehet a vizsgálatra.

Forrás: univpecs.com