Gulyás Gergely elmondta, hogy az orosz kőolajra való szankciók miatt bekövetkezett amitől tartottak. zavarok vannak a hazai üzemanyagellátásban, és a Mol közölte, hogy a nem tudja import nélkül fenntartani az ellátást. Emiatt kénytelenek a benzinárstopot megszüntetni.

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója szerint jelenleg a töltőállomások egynegyedén nem kapható üzemanyag, ilyen katasztrófa eddig még nem volt az országban benzinellátás terén.

„2,2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1,5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.” – mondta.

Ezt az igényt helyben nem tudják biztosítani, ezért kénytelenek újraindítani a benzinimportot, ami azonban a hatósági árakon tarthatatlan.

Hernádi elmondta, hogy a hatósági ár nagyban hozzájárult a hazai üzemanyagpiaci feszültségekhez. Fel kell készülni a jövőre is, mert két hónap múlva újabb kritikus helyzet lehet, mert egy újabb szankció lép életbe, mert február 5-től kiesik 10 százaléknyi dízel az európai piacról – tette hozzá.

Az ársapka megszűnése 23 órakor lép hatályba, a benzin ára 641 forint, a dízelé 699 forint lesz.