Az 50 négyzetméternél kisebb lakóingatlanoknál eltörölné az építményadó-fizetési kötelezettséget, míg az 50 és 150 négyzetméter közöttieknél sávos csökkentést hajtana végre a pécsi városvezető koalíció – jelentette be a baranyai megyeszékhely polgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) közölte: minderről a szerdai rendkívüli közgyűlésen dönthet az önkormányzat, és ha a többség elfogadja a városvezető frakciószövetség javaslatát, a pécsi lakóingatlanok 95 százaléka után 2023-ban vagy a jelenleginél kevesebb építményadót kell fizetni, vagy egyáltalán nem lesz ilyen kötelezettség.
    

A polgármester a javaslat benyújtását azzal indokolta, hogy így szeretnének segíteni az infláció és a növekvő rezsi- és üzemanyagköltségek miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő embereknek.
    

Ruzsa Csaba, a város külsős alpolgármestere elmondta: a javaslat értelmében az 50 négyzetméter alatti – 16 ezer – lakóingatlan esetében megszűnik a fizetési kötelezettség jövőre, míg például egy 52 négyzetméteres építmény után 46 százalékkal, egy 64 négyzetméteres után 32, egy 100 négyzetméteres után 17, egy 120 négyzetméteres után 10 százalékkal csökken a jelenleg fizetendő közteher összege 2023-tól.
    

Az alpolgármester közölte, a városvezetés a javaslattal mintegy 122 millió forintot hagy a pécsieknél, azaz lemond az idei építményadó-bevételének több mint ötödéről.
    

A költségvetésből így hiányzó összeget az elmúlt időszakban Pécsre települt vállalkozások iparűzésiadó-növekményéből fedeznék – fűzte hozzá.
    

Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadott lakóingatlanok után kivetett építményadó összegét nem érintik a mostani intézkedések, azokra a jelenlegi jogszabályok vonatkoznak jövőre is.
    

A javaslatról december 14-én tárgyal a pécsi közgyűlés rendkívüli ülésen.

MTI