A kormány Európa legnagyobb akkumulátorgyárát akarja Debrecenbe telepíteni, azonban a helyiek véleményét ezúttal sem kérdezték meg. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint mindez növelni fogja a magyar GDP-t, azonban arról elfelejtett beszélni, hogy az autógyártás és az akkumulátorgyártás milyen kockázatokkal jár.

A kormány az elmúlt tizenkét évben a nagy, multinacionális autógyártókat szolgálta ki, amivel az országot gyakorlatilag összeszerelő üzemmé tette. Az elmúlt években ezt tetézte az akkumulátorgyártás erőltetésével, amiről semmilyen társadalmi egyeztetést nem folytatott, elég csak megnézni Göd városát, ahol az emberek egyáltalán nem elégedettek a helyi gyár szennyezése miatt – mondta el Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

Az LMP társelnöke emlékeztetett annak veszélyeire, ha az állam a helyi vállalkozások helyett kizárólag a multikat támogatja. Példaként Detroit városát említette, ahol az elmúlt évszázadban virágzott az autógyártás, mostanra viszont szellemvárossá változott a település, hiszen a gyárak bezártak, a munkahelyek megszűntek, a lakosság pedig megfeleződött.

Schmuck Erzsébet az akkumulátorgyártás környezeti hatásait is megemlítette, hiszen rendkívül víz- és energiaigényes ágazatról van szó. Debrecen városának a gyár üzemeltetése óriási problémát fog okozni, hiszen az üzemegység vízigénye meghaladja Debrecen lakosságának a vízfelhasználását. Ez és a klímaváltozás által egyre súlyosabb nyári aszályok együttesen a térség elsivatagosodását okozhatja.

Ráadásul a gyár több ezer tonna hulladékot is termelni fog, aminek jelentős része különösen veszélyes hulladék. Egyértelműen kijelenthető, hogy az akkumulátorgyár Debrecenbe telepítése nem magyar, nem a jövőnk és az unokáink érdeke.

Az LMP éppen ezért kiáll az ellen, hogy Magyarországból akkumulátorgyártó nagyhatalmat csináljon a Fidesz, felélve a jövőnket. Ezért a zöldek országos népszavazást indítanak az akkumulátorgyárakról, emellett pedig helyi fórumokat is tartanak, ahol azt látják, hogy az emberek érzékeny a témára, és ők is féltik a jövőjüket. Az LMP kéri a kormánytól, hogy az ország gazdaságpolitikáját a fenntarthatóság irányába vigyék el, és ne a jövőnket éljék fel a jelen GDP-növekedéséért.