2021-ben indult újra a Pécsi Tudományegyetem Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiuma. A kollégiumon belül zajló szakmai munkáról, az eddig elért eredményekről és a jövőbeli tervekről Dr. Glied Viktorral, a PTE BTK egyetemi docensével, a szakkollégium egyik vezető tanárával beszélgettünk.

Mikor alakult a szakkollégium és mi volt az alapgondolat, ami a megalapításhoz vezetett?

A PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium egyszer már létezett a 2010-es évek elején, azután egyéb elfoglaltságok miatt a működése felfüggesztésre került. 2021-ben dr. Farkas Judit, a BTK egyetemi oktatójának (a szakkollégium másik vezető tanára) javaslatára kezdtük el megint a szakkoli szervezését. Az alapgondolat az volt, hogy mi lehet ma fontosabb feladat, mint a környezet- és állatvédelem, valamint a környezetszennyezés elleni küzdelem, adjunk hát teret annak a generációnak is, amely már minden egyes nap érezni fogja az előző generációk „áldásos” tevékenységét és tegyünk azért, hogy szeretett egyetemünk egy minél zöldebb és fenntarthatóbb intézménnyé váljon.

Hány tagja van a kollégiumnak?

A szakkollégium alig egy éve kezdte a munkáját, így oktatókkal együtt körülbelül 25-en vagyunk. Nagyon jó a csapat, lassan az egyetem minden karáról van hallgatónk.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki szeretne csatlakozni?

Csupán annyi a feltétel, hogy a PTE beiratkozott hallgatója legyen a jelentkező, illetve legyen elhivatott és aktív a fenntarthatóság területén.

Hogy zajlik a közös munka a hétköznapokban?

Párhuzamosan többféle munka is zajlik, most ősszel számos programunk volt. Ami állandó, azok a szakkollégiumi gyűlések, amelyek keretében megbeszéljük az aktuális ügyeket, hallgatói előadásokat tartunk, és megvitatjuk az adott kutatásokkal kapcsolatos kérdéseket. Vannak meghívott előadóink, terepgyakorlatok, kirándulások, művészeti jellegű foglalkozások, szemétszedési akció, közös programok.

Mik a fő célok? A szakkollégium nevében szerepel a fenntartható fejlődés kifejezés, kijelenthető, hogy a fő cél a közös munkában résztvevő hallgatók ilyen irányú szemléletformálása?

A fő cél egyértelműen a szemléletformálás, az edukáció, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tevékenységek, lehetőségek promotálása, szoros együttműködésben a PTE Zöld Egyetem Programmal. A 21. század egyre aggasztóbb ökológiai kihívásait látva nem lehet más a célunk és szándékunk, mint hogy megmutassuk az alternatív utakat, minél több embert megismertetve a zöld(ebb) élettel.

Milyen zöld ügyek, témák jelennek meg leginkább a szakkollégium munkájában?

Tavaly kezdődött programsorozat, hogy minden félévben összegyetemi fenntarthatósági kurzust indítunk, bevonva a PTE ilyen irányban kutató oktatóit. Fontosnak tartjuk, hogy az oktatás mellett tevékenyen részt vegyünk a Zöld Egyetem programjaiban is, mint szervezők, vagy közreműködők. Minden olyan projektben szívesen részt veszünk, amely a kapcsolódik valamilyen szempontból zöld témákhoz.

Októberben online fenntarthatósági kérdőívben kérdeztük meg a PTE közösség tagjait, hogy mit tartanak az egyetem legfontosabb feladatának. Az 1607 kitöltő a következőket jelölte a legfontosabb feladatnak:

1. Megújuló energiák használata.

2. Az egyetemi épületek energetikai és fűtési korszerűsítés.

3. A hulladékkezelés átalakítása (szelektív hulladékgyűjtés).

4. Az egyetemet érintő forgalom és zajterhelés csökkentése.

A UI GreenMetric World University Rankings „zöld egyetemeket” felvonultató rangsorában 1050 intézményt vizsgált, ezek közül a PTE az előkelő 21. helyet érte el, a magyar egyetemek között pedig az 1. helyet. Hogyan tudott a szakkollégium hozzájárulni ehhez a sikerhez? Van-e esetleg most olyan projekt, amin a szakkollégium dolgozik és kiemelnéd?

A szakkollégium elsősorban az oktatási és kutatási lábat tudta erősíteni, segített a hallgatók bevonásába a különböző programokba, továbbá képviselte a Pécsi Tudományegyetemet a különböző nemzetközi fórumokon.

Ha egy projektet kellene kiemelni, akkor nagyon a szívünkbe zártuk a Madárbarát Egyetem kezdeményezést. A szakkollégium is csatlakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által életre hívott Madárbarát Iskola programhoz novemberben, a Rókus utcai campuson odúk, etetők kerültek felszerelésre. Azt tervezzük, hogy a jövőben az egyetem összes campusát madárbarát hellyé tesszük hamarosan.

Milyen programokat, előadásokat terveztek a jövőben?

Tavasszal számos programot tervezünk, folytatódik a fenntarthatósági kurzus, valamint a meghívott előadók sorozat. Bekapcsolódunk a veganuár kezdeményezésbe januárban, ami a vegán életmódot népszerűsíti. 2023-ban szervezzük a PTE víz világnap és a Föld Napja programokat, lesznek kirándulásaink, terepgyakorlataink, zöld projekt látogatásaink, szemétszedési nap és faültetési akció is.

Van együttműködés a szakkollégium és más zöld ügyekkel foglalkozó szervezetek között?

Egyelőre a Zöld Egyetem Programmal és az ÁOK-val van szoros együttműködés, de a Balokány-ligetért Egyesülettel és más PTE-s szakkollégiumokkal is alakul a közös gondolkodás.