Az igazat megvallva én is csak nemrégiben értesültem arról, hogy Kertvárosban van egy Gamer klub, ahol számítógépes játékokkal lehet játszani. Gyerekkoromban nagyon szerettem ezeket a klubokat, de mostanában nem nagyon jártam ilyen helyekre. Ugyanakkor nagyon kíváncsivá tett a hely, ezért az egyik hétvégi rendezvényüket meglátogattam, majd interjú készítés céljából is felkerestem őket. A hely látványvilága gyönyörű, a repertoárja is széles, Czobor Zsigmond pedig készséggel állt a rendelkezésünkre (sőt, még egy jótékonysági eseményemhez is nyújtott segítséget, amit ezuton is köszönök).

Mióta működik ez a hely és ti mióta foglalkoztok gamer klubokkal?

Fixen kiépített helyként ez az első klubunk. Tavaly májusban kezdtük el építeni, és azóta fejlesztés alatt állt, majd idén februárban lett meg minden működési engedély és tudtuk átadni a nyilvánosság számára. Tavaly decemberben néhány céges partit már tudtunk itt tartani, de akkor még a teljes nyitásra nem került sor. Más helyszínünk korábban nem volt, egyedi események tartására sor került, 2019-ben például tartottunk egy Gamer Napot az Expo Centerben, amire rengetegen el is jöttek. Ami engem illet, én informatikával foglalkozom nagyon hosszú ideje, szeretek is játszani számítógépes játékokkal, és 20 évig az informatikai kereskedelmi szakmában is dolgoztam, ami a kapcsolatépítésben is segített. Míg a társam, Kornél vizuáltechnikában és informatikában utazik, hatalmas rendezvényeket szervez, így kettőnk együttes tudása adta össze ezt a klubot.

Miért egy kertvárosi helyszínre esett a választás?

Ennek két fő oka volt. Egyrészt ezt a helységet egy ideális méretű helynek tartottuk a céljaink megvalósításához, másrészt a célközönségünk szempontjából is ideális, számos iskola és egy kollégium is van a közelben. De az is közrejátszott, hogy Kertvárosban rengetegen élnek, és maga a hely megközelíthetőség szempontjából sem rossz. Ezek voltak a legfőbb indokok.

Ha már ennél a témánál vagyunk: általában az emberek úgy gondolják, hogy a számítógépes játékok iránt érdeklődők a tízen- huszonéves korosztályból kerülnek ki. Ez mennyire igaz?

Igen, ez így van, elsősorban a tizenéveseké a gamer világ, nagyobb társaságok a 20-30 éves korosztályból szoktak jönni, annál idősebbek már viszonylag ritkán. Akik az idősebb korosztályból jönnek, azok általában megelégszenek  „Fifa-sarok” szolgáltatásaival. Akik E-Sport játékokkal játszanak, azok leginkább a 10 és 20 év közöttiek.

Inkább egyéniben vagy inkább társaságban szoktak ide járni az emberek?

Ez nagyon változó, vannak akik tipikusan mindig egyedül jönnek és vannak, akik 2-4 fős társaságban jönnek, mind a kettő jellemző.

Kicsit nézzünk körbe itt! Milyen játékok és „részlegek” találhatók itt?

Van egy 10 számítógépből álló “5v5Aréna” részlegünk, ahol két ötös csoportban remek Lan-partykat (többszemélyes, egymás elleni vagy csapatban történő játék – szerk.) lehet tartani.

Fotó: Hegedűs Tünde

Van egy Big Screen PC-nek nevezett állomásunk, ahol egy 75 Colos Tv-t tudnak a gyerekek – vagy felnőttek – használni, illetve VR szemüvegekkel is tudnak játszani. Van egy Streamer/Youtube stúdiónk is, ahol van, aki csak videót vesz fel, de olyan is előfordul, hogy valaki a saját Twitch csatornájára több órát streamel (a játéknak az élő közvetítése a streamelés – szerk.).

Fotó: Hegedűs Tünde

Van három autós szimulátorunk jelenleg 4 autós játékkal, amik közül a Forma 1 a legnehezebb, de van például a Dirt Rally 2.0, ami egy nagyon régi rallyverseny, de a mai napig tartanak belőle versenyeket. A gyerekek, illetve jogosítvány nélküliek számára ideális a Forza Horizon 5, ahol mindent lehet és akár az idősebbek is be tudnak ülni unokák mellé, hogy kipróbálják, milyen élmény. Ezeket a boxokat akár össze is tudjuk kapcsolni, így egymás ellen is lehet versenyezni, vagy egymást kergetni. Ez iránt egyébként 30 év felettiek is szoktak érdeklődni, sokszor egész család beül játszani.

Van egy „Just Dance” falunk, ahol lehet „Just Dance”-elni (játék, ahol táncmozdulatokat kell a lehető legpontosabban utánozni – szerk.), de Guitar Hero-t is lehet ott játszani. Van egy külön Guitar Heronk inkább retro slágerekkel, és most már egy hasonló elven működő DJ Hero is szerepel a játékaink között. Ezek főleg szülinapi partikon és céges rendezvényeken szoktak népszerűek lenni.

Fotó: Hegedűs Tünde

Említtettem már a Fifa sarkot, ahol 4 controllerig – ha támogatja az adott játék – lehet egymással vagy egymás ellen játszani. Ide is szoktak 3-4 fővel is érkezni játékosok. Van egy VIP szobánk – ezt a nevet a vendégeink adták neki – ahova adott esetben szintén el lehet vonulni játszani, illetve a hátsó részen.

Ezenkívül a military teremben található egy retro szekció, ahol olyan régi játékok mennek, mint például a Super Mario vagy a Pacman. Ezek igazából azoknak a szülőknek szoktak élményt adni, akik ide hozzák a gyerekeiket, főleg a visszaemlékezés miatt, a gyerekek ezeket már nem igazán szeretik, nekik túl pixelesek ezek a játékok, és azt gondolják róluk, hogy túl könnyűek. Bár ez nem tapasztalaton alapul, szerintem mi azért tudjuk, hogy egy Pacmanben az első pályán sem könnyű túljutni :).

Ha rangsorolni kéne, mik a legnépszerűbb játékok?

A PC-játékok és az autós szimulátorok a legkeresettebbek. Előbbi főleg a nagyszámú csapatok miatt, utóbbi pedig a feszültség levezetése miatt. Érdekes egyébként ennek a kettőnek a funkciója, mert amíg az autós szimulátorba sokan azért ülnek be, hogy kötöttségek nélkül menjenek és levezessék a feszültséget, addig a PC-játékok sok mindenről szólnak, csak nem a feszültség levezetéséről – legalábbis csapatban. De ennek azért van egy közösségépítő hatása, mert bár csapatjátékokat már otthon, online is lehet játszani, azért az nem ugyanaz, mint amikor egy térben van a teljes csapat.

Milyen ár-rendszerrel dolgoztok? Belépőjegyes, vagy játékidő alapján?

Elsősorban játékidő alapján, minden játéknak megvan egy tarifája, óradíja, ez a weboldalunkon is elérhető. Van egyébként egy számítógépes rendszerünk, ami vezérli a PC-ket is, vagyis a használathoz felhasználónevet és jelszavat kell regisztrálni, és ezeket a fiókokat nyilvántartja a rendszer. Ha ezekre a fiókokra valaki feltölt egyenleget, akkor ebből a keretből a rendszer automatikusan vonja le a díjakat perc alapon. Vannak olyan szülők is, akik azt csinálják, hogy bejönnek, befizetnek valamennyit, és amikor a gyerek bejön, akkor odaül a gép elé és tud játszani, nem kell magával pénzt hoznia. Sőt, a befizetett pénzből akár a büfében is tud fogyasztani.

Az egyetlen kivétel ez alól az, amikor nagyobb rendezvényünk van. Ilyen volt például a Halloween party, vagy a múlt heti Mikulás napunk. Olyankor a sok potenciális új vendég miatt nehéz lenne kezelni az emberek óradíját, ezért egy fix belépőért cserébe mindent ingyen lehet használni, a VR-szemüvegeket pedig 50% kedvezménnyel. Aki ezekre a rendezvényekre eljött, ha kicsit türelmes volt, akkor mindent ki tudott próbálni, amit szeretett volna, nem volt olyan, hogy valaki ne jutott volna hozzá valamelyik eszközhöz.

Köszönöm szépen az interjút!

Elérhetőségek:

Cím: 7632 Pécs, Kodolányi János u. 25.

Telefonszám: (20) 581 1846

E-mail: info@multigames.hu