A vár Lovagtermében tartott vasárnap esti gálán Szász Hanna cselgáncsozó vehette át Az Év Siklósi Sportolója Díjat.

Szász Hanna a judo sportág elhivatott képviselője 9 éves kora óta. A kitartó judo gyakorlással a judoka fejleszti erejét, gyorsaságát, rugalmasságát, koordinációját, reflexét, koncentrációját, egyensúlyát, ellenállóképességét, személyiségét, önbizalmát és saját testének ismeretét.

A judo nem ösztönöz az agresszióra; a sportoló a társaival való kapcsolatokon keresztül tanul meg együttműködni, tisztelni és önuralmat fejleszteni. Bár eredetileg harcművészetről van szó, a judo bizonyos kultúrát és hagyományokat közvetít, mint a tisztelet, a fegyelem, az érzelmi egyensúly, és számos más értéket vezet be a sportoló mindennapi szokásaiba.

Hanna törékeny testalkata ellenére technikai felkészültségével képes a nála fizikailag nagyobb ellenfeleket is legyőzni a tatamin. Elszántsága és akaratereje ma már a nagy versenyzők közé juttatta őt.

Óvodai éveit követően – iskolai tanulmányait a Sztárai Mihály Református Általános Iskolában kezdte, majd felső tagozatra a Batthyány Kázmér Általános Iskolába járt. Ballagásán a Jó tanuló, jó sportoló kitüntető címet vehette át.

Példamutató magatartása és kiváló tanulmányi eredményei mellett már ebben az időszakban irigylésre méltó versenyeredményekkel büszkélkedhetett országhatáron belül és azon kívül is. A teljesség igénye nélkül 2015-ben Budapest Diák C országos bajnokságon 1 helyezettje, 2016-ban Kecskemét Diák B országos bajnokság 1 helyezettje, 2017-ben Debrecenben Diák A Magyar Kupa 1. és az Országos Bajnokság 3. helyezettje, a 2018-ban Siklóson rendezett serdülő A Országos bajnokságon 3. helyezettje lett, Szlovéniában az U 16-os korosztály Európa kupáján 2. helyezést ért el. Ebben az évben az Euro Liga versenysorozat összesítésében 1. helyezett lett. 2016-ban Németországban az Európa Open-en U16-os korcsoportban 3. helyezett, 2019-ben Szlovéniában és Oroszországban ugyanígy az Európa Openen valamint a Siklóson rendezett Országos Serdülő Bajnokságon már 1. helyezett. Összesített Euro Liga győztes. 2020-ban a Felnőtt Magyar Kupa 3. helyezettje, a győri Országos Bajnokság U23-as csoport 1. helyezettje. 2021-ben Cegléden és Zalaegerszegen rendezett Országos Bajnokságokon a dobogó harmadik fokán állhatott. Rigában az U18-as Európa Bajnokságon 5., Bukarestben 3. lett az Európa Kupán, az idei Felnőtt Országos Bajnokság 3. helyezettje.

Néhány napja Cegléden az Ungvári Miklós judo központban rendezték meg a 2022. év téli Dan vizsgáit. Szász Hanna a Siklósi Sportegyesület Judo szakosztályának tagja sikeres vizsgát tett. Ezzel, Hanna a tizedik mestervizsgával rendelkező tagja lett a szakosztálynak. Hanna sikeres vizsgájához, nagyban hozzájárult Jovánovics Ákos, aki nem csak a felkészülés alatt, de a vizsgán is mindenben segítette csapattársát.

Az elmúlt napokban Ákos a téli övvizsgán barna övet szerzett; nem más, mint Szász Hanna segítségével, aki a vizsgán és a felkészülésben is aktívan részt vett. Edzőjük Szigetvári Antal, aki nem csak edző, hanem mentor, menedzser is egyben. Hanna és az őt mindenben segítő, támogató és szerető családja nagyon hálás a közös munkáért és a sikerekért.

A rengeteg befektetett munka meghozta gyümölcsét, hiszen Hanna 2020-ban a Magyar Serdülő Válogatott, napjainkban a Magyar Ifjúsági Válogatott tagjai közé tartozik. Az ifjú sportoló nem titkolt célja, hogy a 2024-es párizsi Olimpiára utazó magyar csapat tagja lehessen.

Hanna fiatal kora ellenére olyan kitartással és szorgalommal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően a jelenben és a jövőben is egyaránt méltán sorolhatjuk őt a siklósi példaképek közé.

Az Európa és világbajnokságot is célul kitűző Szász Hanna a díj átvételekor családjának, edzőjének, csapattársainak mondott köszönete mellett megjegyezte: hisz abban, hogy a kemény munka kifizetődik és azon lesz, hogy minél több és jobb eredményeket szerezzen Siklósnak. – írja a siklosihirek.hu