A lengyel Iga Swiatek, a női tenisz-világranglista vezetője végzett az élen az európai hírügynökségek – köztük a magyar MTI – 2022 legjobb európai sportolóiról rendezett szavazásán. A szavazáson a magyar sztárúszó, Milák Kristóf a 23. helyen zárt.

Swiatek nyolc tornát nyert idén, a francia és az amerikai nyílt bajnokságot, a dohai, az Indian Wells-i, a miami, a római, a stuttgarti és a San Diegó-i versenyt. Ő a sportág első lengyel női játékosa, aki élre állt a WTA-ranglistán, amelyet április eleje óta vezet.

A szavazás második helyén a svéd rúdugró, Armand Duplantis végzett, aki márciusban Belgrádban fedett pályás világbajnok, júliusban Eugene-ben ugyancsak világcsúccsal (6,21) szabadtéri világbajnok lett. Később megnyerte a müncheni Európa-bajnokságot, valamint a Gyémánt Liga döntőjét is. Idén 19 versenyen indult és 18-at megnyert, a 6 méteres magasságot 23-szor érte el. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyancsak megválasztotta az év legjobbjának.

A harmadik a hollandok Forma-1-es világbajnoka, Max Verstappen lett a voksoláson, amit hagyományosan a lengyel hírügynökség (PAP) rendez.

A 65. alkalommal megrendezett szavazáson – amelyen még sosem győzött magyar sportoló – ezúttal 20 európai hírügynökség vett részt.

Európa 10 legjobb sportolója 2022-ben az európai hírügynökségek szerint:
1. Iga Swiatek (lengyel, tenisz) 118 pont
2. Armand Duplantis (svéd, rúdugrás) 106
3. Max Vestappen (holland, Forma-1) 82
4. Carlos Alcazar (spanyol, tenisz) 76
5. Rafael Nadal (spanyol, tenisz) 66
6. Kylian Mbappe (francia, labdarúgás) 55
7. Johannes Thingnes Bö (norvég, sílövészet) 50
8. Therese Johaug (norvég, északisí) 42
9. David Popovici (román, úszás) 37
10. Jonas Vingegaard (dán, kerékpár) 33
…23. Milák Kristóf (magyar, úszás) 10