Felemásnak ítéli a lakosság a magyar válságkezelést az IDEA intézet felmérése alapján. Abban a kérdésben, hogy mennyire kezeli megfelelően a kormány a válságot, 1-5 pontos skálán 2.44-es eredmény ért el. A megkérdezettek 42%-a szerint elégtelen a kormány értékelése, 20% nem tudta megítélni, 17% azonban 5 pontra értékelné az eredményeket.

Az összesített eredmény azt mutatja, a megkérdezettek 39 százaléka a következő egy évben anyagi helyzetének romlására számít. Ezzel szemben a válaszadók közel negyede (22 százalék) nem vár változást, hozzávetőlegesen tizede (9 százalék) pedig pénzügyi helyzete javulásában reménykedik.

Az eredményekben ugyanakkor a pártpreferencia nagymértékben közrejátszik, a Fidesz-szavazók az átlagnál optimistábbak: 62 százalékuk szerint a következő 12 hónapban stagnálni (43 százalék) vagy javulni (19 százalék) fog anyagi helyzetük, és csak minden hatodik (16 százalék) válaszadó bizonyul borúlátónak a kérdésben. Ezzel szemben az ellenzéki szavazók majdnem kétharmada (62 százalék) anyagi helyzetének romlását vetíti előre, és mindössze ötödük bízik abban, hogy jelenlegi anyagi helyzete jövőre is változatlan marad (16 százalék) vagy javulni fog (4 százalék). Az ő értékelésük ráadásul a kormány teljesítményére 4.5 átlag felett van.

További részletekért nézze meg a teljes felmérést.