Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a veganuár nevű kihívás, aminek lényege, hogy a résztvevők egy hónapon át, tehát egész januárban vegán étrendet folytatnak, tehát nem fogyasztanak sem hús, sem pedig állati eredetű élelmiszereket. A Jane Land és Matthew Glover által 2014-ben útjára indított kezdeményezéshez évről-évre egyre többen csatlakoznak és egyre több híresség állt be a támogatók sorába.

Mint minden olyan cikket, amely a vegán és/vagy vegetáriánus étrenddel, életmóddal foglalkozik, ezt az írást is érdemes egy kis gyorstalpalóval kezdeni, hogy tisztázzuk a fogalmakat. Vegetáriánusnak nevezzük azokat, akik nem fogyasztanak húst, ők azonban sok esetben esznek például halat és olyan állati eredetű élelmiszereket, mint a tojás, tej vagy méz. Vegánoknak pedig azokat nevezzük, akik mindenféle állati eredetű élelmiszert mellőznek az étrendjükből, így az ő esetükben az imént felsorolt dolgok is mellőzésre kerülnek.

Természetesen, mint minden más „kihívás” esetében – gondolhatunk például a száraz novemberre, ahol a cél, hogy a résztvevők egy hónapon át ne fogyasszanak alkoholt – úgy a veganuárnál is különböző motivációk vezérlik azokat, akik belevágnak. Azon túlmenően, hogy sok ember alapvetően a hús vagy bármilyen húskészítmények iránti ellenérzéseiből – szándékosan nem használtam az undor kifejezést, mert véleményem szerint ez sok esetben nem fedi a valóságot – fakadóan választja a vega vagy vegán életmódot, a környezettudatos gondolkodás és az ezt támogató életvitel térnyerésével egyre többen vannak azok, akik környezetvédelmi megfontolásból térnek át a növényi étrendre.

A Greenpeace Magyarország egy 2020-as cikkében részletesen foglalkozott a húsipar és az állattenyésztés nagymértékű környezetterhelésével és annak hatásaival. A cikkben arról írnak, hogy a 2020-as adatok alapján ott tartunk, hogy a bolygó szárazföldi területeinek 26%-át szarvasmarhák legeltetésére, vagy takarmánytermesztésre használjuk.

De a zöld ügyekkel foglalkozó Greenfo nevű portál 2021-es írásában szereplő adatok alapján is képet kaphatunk arról, hogy nem csupán a levegőbe beszélnek azok, akik a húsipartól és az egyre nagyobb méreteket öltő állattenyésztéstől féltik bolygónk jövőjét. Az említett cikkben így fogalmaznak:

„Az állattenyésztés által kibocsátott üvegházhatású gázok felérnek az összes földi jármű, az autók, kamionok, valamint a repülők és rakéták által kibocsátott gázzal. És itt nem csak a metánról van szó, amit a kérődző állatok termelnek. A termények előállításához szükséges gépek, a szállítás során használt járművek, a marha- vagy sertéstelepeken használt eszközök mind pöfögnek, széndioxidot bocsátanak ki és rengeteg energiát fogyasztanak.”

Azoknak, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy kipróbálnák – akár csak kíváncsiságból is – azt, hogy egy hónapon át semmilyen húst, húskészítményt vagy állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak, számos interneten fellelhető, ingyenes segédanyag áll rendelkezésükre. Mivel a cikk megírását megelőzően én magam is úgy döntöttem, hogy 2023-ban egyfajta kihívásként tekintek a veganuár kezdeményezésre és megpróbálom teljesíteni azt, az elmúlt hetekben alapos kutatómunkát végeztem az említett segédanyagokat, tippeket és legfőképp recepteket kínáló oldalak terén.

Ez persze teljesen szubjektív, de véleményem szerint a legjobb ingyenes – és nem mellesleg magyar nyelvű – oldal ehhez a prove.hu, ahol azon túl, hogy további információkat tudhatunk meg a vegán életmóddal kapcsolatban, ha náluk vágunk bele a kihívás teljesítésébe, napi szinten kapunk olyan e-maileket, amelyek recepteket és további segédanyagokat tartalmaznak.

Ha olvasóink közül valaki kedvet kapott a veganuár kipróbálásához, a már említett prove.hu-n túl egy kis kezdeti segítségként bátran ajánlom mindenkinek a StreetKitchen vega és vegán receptjeit. Jó kísérletezgetést, jó étvágyat és persze, Boldog Új Évet mindenkinek!