Európa népei már az ókorban is örvendeztek a téli napfordulót követően. Ezek közül is kiemelkedik a rómaiak tavaszünnepe, a szaturnália. Eredete Mezopotámiából Görögországon keresztül került az ókori Rómába.

Az ókor emberében a téli időszakkal együtt járó sötétség felerősítette a haláltól és az elmúlástól való félelmet. Az egyre hosszabbodó világosság eljövetelét éppen ezért nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével köszöntötték. A közös mulatság érdekében egyes munkákat tiltottak, és illett megajándékozni a szolgákat. Egyes vidékeken ilyenkor tartották a fordított bálokat, mikor is a szolgák egy éjszakán át mulattak és táncoltak, az urak pedig kiszolgálták őket. A vidámságok idejére feldíszítették a házakat örökzöld ágakkal, borostyánnal.

Az egyház egyre növekvő térhódításával a téli napforduló után tartott téltemető-tavaszkezdő ünnepségek az egyházi útmutatásoknak megfelelően minden évben a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör közé szorultak.

A farsang kezdetét meghatározza, hogy a húsvét a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtöltétől függ, vagyis az azt megelőző, előkészítő negyvennapos böjt kezdő napja. Ebből következik tehát, hogy a hamvazószerda is ennek megfelelően változik.

A hamvazószerda előtti időszak, vagyis a farsang húshagyókeddel végződik. A böjt előtti időszak német neve Fastnacht, böjtelőéj volt, ez a szó pedig a bajor-osztrák szájon Vaschanc, hangzással került el hozzánk, és vált egyszerűen fassaggá, hogy később farsang legyen belőle. 2023-ban a farsang január 6-tól, február 22-ig, vízkereszttől – hamvazószerdáig terjed.

Ebből következik, hogy február 23-án már böjtölnünk illik!

Tehát a most következő időszakot mindenki használja ki a vidámságra, az örömre, a szórakozásra, és a jó falatokra, mert a jövő hónap végén érkezik a böjt, a magunkba fordulás, az önmegtartóztatás ideje.

Baranyában 2023-ban ismét megrendezésre kerül hazánk legrégebben őrzött hagyományos farsangi télűző ünnepi eseménye, a Mohácsi Busójárás február 16-21. között. A többi évhez hasonlóan, idén is színes programok várják a látogatókat, melyek közül a legnépszerűbb a farsangi felvonulás, a busó bemutatók és a látványfőzés. Az utóbbi programkínálat a mohácsi ízeket és hagyományokat mutatja be a vendégeknek ételkóstoló keretén belül. Emellett számos más program, például néptánccsoportok fellépése, busóálarc faragás, műhelylátogatások és máglyagyújtás teszi izgalmassá a 7 napos rendezvényt.

Mohácsi Busójárás 2023 részletes programjairól IDE kattintva tájékozódhat!

Íme, egy kis kedvcsináló a népszerű programhoz.