Szabályosan kivégezte az éttermet kirabolni szándékozó embert egy vendég Texasban – adta hírül az NBC tegnap. Az eset egy houstoni Taco-étteremben készült, ahova egy símaszkos, fegyveres ember rontott be és követelte a bevételt az étteremtől, valamint a vendégektől a pénzüket. A portál tudósítójában több kamerafelvételt is nyilvánosságra hoztak, ahol látható, hogy a vendégek az asztal alá menekülve dobják oda a pénzüket a rablónak.

Ám amikor a rabló a pénzzel távozni akart, az egyik vevő előrántotta a saját fegyverét és több lövést intézett felé. A lövések találtak, a rabló összeesett, majd ezt követően a vendég odament hozzá, és közvetlen közelről fejbe lőtte a támadót. A vendég ezután visszaadta mindenkinek a pénzét, majd távozott. A rabló a helyszínen belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség jelenleg is keresi kihallgatás céljából a férfit, ugyanakkor eljárás vele szemben nem indult, ugyanis Texasban a fegyverviselés megengedett, ahogy annak használata is közvetlen életveszélyben.

Ami a hatályban lévő magyar törvényeket illeti, a Büntető törvénykönyv is engedélyezi a jogos védelmet, amennyiben fegyveres támadás elhárításának a céljából történik, még akkor is, ha ilyen súlyos következményei vannak. Ilyen szempontból pedig irreleváns az a tény, hogy az elkövető fegyvere valódi volt-e vagy csak műanyag fegyver, ugyanis az adott szituációban ezt lehetetlenség megállapítani. Ugyanakkor itthon általános fegyverviselési engedély nincs, ráadásul az elhárító magatartás csak a folyamatban lévő támadás elleni védekezésre irányulhat, így aki a már összeesett, földön fekvő férfit fejbe lőtte, aligha számíthatna arra, hogy a jogos védelmet megállapítják.

Az NBC tudósítása megtekinthető a csatolt linken (a lövések pillanata nem, csak a hangja került a tudósításba).