Holnapután hivatalosan is megkezdődik a férfi kézilabda világbajnokság, ahol 32 csapatból a legjobb kijut az olimpiára, és a 2-7. hely olimpiai selejtezőre szerez létjogosultságot. Ez lesz a magyar válogatott célja is, ami nem tűnik könnyűnek, de talán nem is lehetetlennek. Nézzük meg, milyen esélyekkel indulhatunk neki a bajnokságnak!

A 32 csapatos rendszer révén olyan csapatok is nagyobb számmal kerültek a VB-re, akiknek a tudása nem ér fel az európai csapatokéval, ez pedig eléggé szétszórta a csoportok erősségét, mi pedig egy nagyon érdekes csoportba kerültünk. Egyrészről azon két csoport egyikéről beszélhetünk, ahol egyetlen olyan csapat sincs, aki az elmúlt 3 évben érmet tudott volna szerezni világ- vagy Európa-bajnokságon. Tehát igazán kiemelkedő csapat nincs közöttük. A másik oldalon viszont egy olyan csapat sincs, aki igazán félvállról vehető. Ez a dél-koreai csapat ugyan már messze van attól, amelyik a 2000-es évek elején többször olimpiai negyeddöntőt játszott, de az ázsiaiak kellemetlen stílusú kézilabdát játszanak, nem lesz könnyű őket sem legyőzni.

A másik két csapatot pedig elég jól ismerjük, hiszen tavaly az EB-n is játszottunk velük, ráadásul mindkettővel egy nagyon szoros meccset, ahol Izland ellen végül nem sikerült a győzelem, Portugália ellen pedig szoros meccsen igen. Igaz, hogy ezeken a meccseket mind a magyar, mind a portugál csapatból Covid miatt több hiányzó is volt (ráadásul a portugálok a kapusukat is elvesztették nem sokkal az EB előtt), így azért messzemenő következtetést nehéz levonni abból a meccsből. Érdekesség, hogy mindkét csapat ellen találkoztunk a 2020-as EB-n is, akkor Izlandot hatalmas mérkőzésen sikerült megverni, Portugália ellen viszont vereséget szenvedtünk, ami egy olimpiai selejtezős helybe került nekünk. Szóval mindkét oldalon vannak szép és kevésbé szép emlékek.

Mégis azt gondolom, hogy ez a két meccs dönt el mindent! Ugyanis ha továbbjutunk – azért a realitás talaja az, hogy a 3 európai csapat lép tovább ebből a csoportból – akkor a „C” csoportból Svédország, és nagy valószínűséggel Brazília megy tovább, plusz az Uruguay-Zöldfoki köztársaság duóból még egy csapat. A sors iróniája egyébként, hogy ezek az Európán kívüli csapatok sem ismeretlenek számunkra, hiszen mindhárommal találkoztunk 2 éve a világbajnokságon, ahol 5. helyezést értünk el, és mindhármat le is győztük.

Ellentétben a mi csoportunkkal ez a csoport egyáltalán nem kiegyensúlyozott. Akár Izlandot, akár Portugáliát, akár Magyarországot veszem alapul, Uruguay és a Zöldfoki szigetek kötelező győzelem, de Brazília is a realitás talaján nézve egyértelmű kellene, hogy legyen. Az Európa bajnok svédek ellen azonban egyik csapat sem tekinthető esélyesnek. Így ha érvényesül a papírforma, akkor mindhárom csapat 4 pontot fog szerezni a 2. csoportkör mérkőzésein és a 3 csapat egymás elleni eredménye határozza majd meg, hogy ki lesz a svédek mellett a másik továbbjutó.

Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy azért a svéd csapat sem tartozik a verhetetlen kategóriába, így annak is lehet esélye, hogy velük alakul ki egy minitabella, ha valaki ellen botlanak. De azért a Portugália, Izland és Svédország elleni 3 meccsből kettőt nyerni kellene a TOP 8-hoz.

Onnantól pedig szerintem már nem lesz gond az olimpiai selejtezővel. Bár hivatalosan csak a 7. hely biztos selejtezős pozíció, de ha az olimpiai címvédő franciák az első 7-ben lesznek – ami elég valószínű a csoportjaik alapján – akkor már a 8. hely is olimpiai kvalifikációt ér. Sőt, ha az EB úgy alakul, hogy a győztese a mostani Vb 2-7. csapata között lesz, akkor a 9. hely is elég lehet, így még ha nem is sikerül a 2 győzelem, akkor is fontos minden meccsen a gólkülönbség és a megszerzett pontok.

Számolgatásból ennyi elég, innentől szurkolni kell!