A sportfogadások világát alaposan felforgatta és megújította az online fogadási oldalak megjelenése. Az első sportfogadási oldalak még a távoli 1997-ben indultak és érdekességként mondjuk el, hogy itt még telefonon tudtuk megtenni a téteket. Mára ez már megváltozott, számos olyan sportfogadási oldalt ismerünk, mint a rabona bet, amelyet a https://rabona.com/hu/ oldalon tudunk elérni. Ezeken az oldalakon a legváltozatosabb sportokra fogadhatunk. Ami pedig különösen nagyszerű, hogy a földrajzi kötöttség is megszűnt. Az internetnek köszönhetően a világ bármely pontján megrendezendő versenyre tudunk tippelni. 

Egyébként a fogadásoknak, különösen pedig a sportfogadásoknak hosszú történelme van. Egyes feljegyzések szerint már honfoglaló őseink is sorshúzással osztották el egymás között a zsákmányolt földeket, állatokat. A maihoz hasonlító első sportfogadásokra az ókori görögöknél került sor, akik a korabeli olimpiákra fogadtak. Ezek még közvetlen fogadások voltak, bukmékerek nélkül, de nem kellett sokat várni arra se, hogy a közvetítők is megjelenjenek ebben az üzletágban.

Mára világszerte milliók kedvenc időtöltésévé vált a sportfogadás. Ráadásul, ha szeretnénk ezzel kapcsolatos statisztikákat, elemzéseket olvasni, elég ha szétnézünk a rabona bet vagy más sportfogadási ügynökség oldalán. Illetve, mi is összeszedtünk néhány érdekességet ebből a világból.

A legnehezebb, a legnépszerűbb, a leggyakoribb

A sportfogadás egy remek kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, világszerte milliók művelik és Magyarországon is nagyon népszerű, amiről a Szerencsejáték Zrt. adatai is tanúskodnak. De azt vajon tudtad-e, hogy a baseball az a sport, amire a legnehezebb pontosan és jól tippelni? Emögött az a tény áll, hogy a játék szabályait nehéz megérteni, mi tengeren inneniek nem is igen értjük a lényeget. Az amerikai bajnoki szezonban nem kevesebb, mint 162 meccset játszanak és a rabona bet statisztikák szerint itt a legnehezebb előrejelezni, mert bármikor borulhat a papírforma.

Már kitértünk a statisztikák, elemzések ismeretének hasznosságára, hiszen ha tisztában vagyunk egyes játékosok, csapatok formájával, aktuális teljesítményével, pontosabban is tippelhetünk. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint a játékosoknak csak nagyon kis hányada végez kutatást a fogadás előtt. Ehhez képest egész szép eredmények születnek.

Mi magyarok is egyre jobbak vagyunk a sportfogadásban, de az abszolút rekorderek az amerikaiak, legalábbis ami a tétek nagyságát illeti. Ez valahol nem is meglepő, hiszen egy hatalmas országról van szó, ahol milliók járnak rendszeresen baseball vagy kosárlabda meccsekre és a tapasztalatok szerint, aki kimegy egy meccsre az jó eséllyel fogad is. A statisztikai adatok szerint tengerentúli embertársaink 40%-kal nagyobb téteket tesznek, mint más országok polgárai.

Az utóbbi évek során folyamatosan növekszik az e-sportok népszerűsége. Ezek azok a sportok, amelyek videójátéknak indultak, mára azonban nagyon sokan űzik versenyszerűen. Vannak olyan játékosok akik közös szálláson élnek és napi 8-10 órán keresztül gyakorolnak, hogy a legjobb formában legyenek. A virtuális sportok körül is komoly rajongótábor alakult ki, akik előszeretettel fogadnak a meccsekre, versenyekre. Az e-sportok közül ilyen szempontból a legnépszerűbb a Counter Strike nevű játék.

Ami a legtömegesebb, legnépszerűbb sportok listáját illeti, talán nem tartod meglepőnek, hogy ezt a felsorolást a labdarúgás vezeti. A foci hatalmas rajongói táborral rendelkezik, az olyan versenysorozatokat, mint a nemrég befejeződött katari világbajnokság, vagy a Bajnokok Ligája, milliók kísérik figyelemmel. 

A második helyen azonban nem biztos, hogy kitalálnád, mely sportág áll. Segítünk: a lóversenyek. Noha nálunk nem örvend kitörő népszerűségnek, azért nem árt tudni, hogy azt gróf Széchenyi István a brit szigetországból hozta el. Ott pedig évszázadok óta töretlen a népszerűsége. Ha máshonnan nem, a Netflix sorozatából is tudhatjuk, hogy a királyi család is rajong a lovakért és rendszeres látogatói a legnagyobb lovasderbiknek.

Nézzünk még egy érdekességet, mégpedig, hogy az év mely időszaka a legnépszerűbb a fogadók körében. Nos, két ilyen hónap van, a szeptember és a december. A magyarázat szerint szeptemberben indul újra az élet a nyári szünetek, szabadságok után és a legtöbb labdarúgó bajnokság is ekkor startol. Az emberek, akik kiéheztek a játékra, ilyenkor nagyobb arányban tippelnek. Az év vége pedig a karácsony előtti leállás, kikapcsolódás miatt népszerű időszak.