A Made in Pécs Fesztivál idei fellépői között is szerepelt a Rudán Joe Akusztik Band, akinek frontembere, Rudán Joe már számos zenekarban ismertté vált. Habár már óriási színpadokon, fesztiválokon, több ezres közönség előtt is játszott, ám elmondása szerint a kisebb klubkoncerteket is éppen annyira szereti, mint a nagyobb közönség előtti fellépéseket. A közelmúlt eseményeiről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk vele a fellépése előtt.

Talán az összes eddigi Made in Pécs Fesztiválon részt vettél. Mit jelent számodra ez az esemény, mit gondolsz róla?

Nagyon örülök, hogy van egy ilyen kezdeményezés, annak idején a mi korunkban is nagyon sok zenekar volt, ám nem volt egy ilyen lehetőség, ahol ennyi zenekar bemutatkozhat. Valóban itt vagyunk a legelső alkalom óta, és amíg hívnak, addig örömmel jövünk. Mindig nagyon szívesen koncertezünk itt, igaz, nekünk egy kicsit korán van, a koncertek általában nem ilyenkor kezdődnek, de ha kell, akkor kicsit több kávét iszunk (ezen mindketten elmosolyodtunk 🙂 – szerk).

Tavaly decemberben jelent meg a Rudán Joe Akusztik lemeze. Mi volt ennek az előzménye?

Amióta megvan ez a zenekar, most már 12 éve, mindig keresett a közönség hangzóanyagot is tőlünk. Eddig nem volt, nem vettünk fel külön lemezt ezért, igazából egy hobbizenekarnak alakultunk és soha nem volt cél, hogy lemezt jelentessünk meg. Az viszont tény, hogy a közönségünk eddig csak a youtuberól és más közösségi oldalakról tudta letölteni a dalainkat, ezért már időszerű volt egy albumot csinálni. Viszont nagy feneket nem kerítettünk neki, berendeztünk egy előadótermet a Zsolnayban és ott felvettük a hanganyagot. Tehát voltaképpen ez egy koncertfelvétel volt, nem nagyon készültünk fel rá, összeraktuk a műsort, eljátszottuk és felvettük.

Akkor az albumon ezek szerint saját szerzemények találhatóak…

Saját számok, illetve olyan dalok, amivel az emberek engem kapcsolnak össze. Nagyon sok zenekarban játszottam az elmúlt 30 évben, olyanokban is, amik egyébként nem az én nevemmel voltak fémjelezve, de az ott játszott dalokat mégis hozzám kötik az emberek. Ilyenek is szerepelnek az albumon.

Ha már dalok és műsor-összeállítás: milyen szempontok alapján lehet összeállítani egy koncert műsorát ennyi dalból, főleg, ha ilyen rövid a játékidő, mint ezen a Fesztiválon?

Nehéz a választás nagyon. Mindig az adott hangulathoz alkalmazkodunk, ahhoz állítjuk össze a repertoárt, illetve nézem a közönség reakcióját is, hogy milyen dalokat szeretnek és szeretnének. De ez a közönség létszámától is függ, más dalokat játszunk egy nagy fesztiválon és mást egy kisebb klubkoncerten. Néha bajban is vagyunk, amikor nagyobb fesztiválokon játszunk, mert óriási tömegek előtt egy szál gitárral azért nehezebb hangulatot teremteni. De ezt is megoldjuk.

Júniusban jublileumi születésnapot ünnepelsz. Van-e már esetleg valami elképzelés, hogy mi várható akkor?

Ami már biztos, hogy a szokásos év végi pécsi koncert a Kodály Központban meg lesz tartva, ezt most a két ünnep között tervezzük, december 29-én. Ezenkívül júniusban is megtartjuk a szintén már szokásosnak mondható fellépést a Pécsi Szabadtéri Színpadon (a Káptalan kertben – szerk.). Valamint Budapesten is lesz egy nagykoncert, illetve egy ahhoz hasonló 60 éves jubileumi koncertet tervezek Budapesten, amit a Kodály Központban szoktunk tartani; vagy a Magyar Zene Házában, vagy a MÜPA-ban. Ezek mindegyike szervezés alatt van jelenleg.

Remek, már várjuk őket! Köszönöm szépen az interjút!