2022-ben összesen 256 esetben riasztották a baranyai hivatásos tűzoltókat lakástűzhöz, ebből ténylegesen 159 alkalommal volt szükség a helyszínen tűzoltói beavatkozásra. 2022-ben a lakástüzeknél történő beavatkozások száma 21-gyel nőtt, ami 15 százalékos emelkedést jelent. Az év folyamán több, mint négyezer négyzetméternyi épített terület égett le.

A lakástüzekben 6 ember vesztette életét, egy emberrel több, mint az előző évben. 18 ember sérült meg, ami hattal több, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. A lakástüzek eloltásához 434 tűzoltóautót riasztottak. 

A leghosszabb beavatkozás tizenhárom órán át tartott, ami országosan is a leghosszabb ideig tartott: áprilisban egy pécsi társasház garázsában keletkezett tűz, a lángok pedig átterjedtek a garázs feletti lakásokra. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 28 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz, de szándékos gyújtogatás miatt is gyulladt ki lakás.

Az otthon jellegű tüzesetek megelőzésében nagy segítség lehet a füstérzékelő, amelyek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid szivárgás miatt 2022-ben 60 alkalommal hívták a tűzoltókat, ez kettővel több, mint egy évvel korábban. Nagy jelentősége van annak, hogy egyre több otthonban van érzékelő, amely miatt csökkent a mérgezések száma.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.