10 perc alatt finom köretet varázsolhatunk a frissen vásárolt kelbimbóból, miután a külső rétegtől és az alsó résztől megtisztított, majd alaposan megmosott zöldséget olaj és olvasztott vaj keverékén, gyenge tűzön, fedő alatt, mindössze 8-10 percig puhára pároljuk.  Közben fűszerezzük sóval, őröljünk rá borsot, nyomjunk rá friss fokhagymát, ízesítsük kevés majoránnával, őrölt köménnyel, szerecsendióval.

A hazai konyhákban, és az éttermek étlapjain is sajnos csak ritkán lelhető fel a kelbimbó, pedig jól elkészítve nem csak igazi finomság, de nagyon egészséges, ez a télen is frissen betakarítható zöldségfélénk.

10 dekagramm kelbimbó elfogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára a napi C- és K-vitamin szükségletet. A kelbimbó nem csak ezért került be a legegészségesebb ételek sorába, hiszen a jelentős vitamin-tartalom mellett nem elhanyagolható az ásványi-anyag tartalma sem. Ezzel az adaggal például tudjuk fedezni a napi A- és B1-,B2-,B6- vitamin-és E-vitaminszükségletünket, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.

10 dekagramm nyers kelbimbó tartalmaz 3 gramm fehérjét, 8 gramm szénhidrátot, 38 kcal-t, de zsír nem található benne.

Jelenlegi mellőzöttségével szemben, a múltja igen csak figyelemre méltó. A kelbimbót már az ókori Rómában is fogyasztották. A XIII. századra pedig egész Észak-Európát meghódította a XIX. században egyszerűen csak “brüsszeli káposzta” néven emlegetett zöldség.

A kelbimbó, hatásosan veszi fel a harcot a daganatos betegségekkel szemben, vitamin és ásványi-anyag tartalma mellett köszönhető ez a fitotápanyag-tartalmának.

Ez a kiváló zöldségféle a benne található szulforafánnak köszönhetően serkenti a májban azoknak az enzimeknek a termelését, amelyek a méreganyagok kiválasztásáért felelnek, így csökkenti a daganatos betegségek kockázatát.

A női olvasók jó, ha tudják, hogy a kelbimbó a hasi zsírpárna hatásos ellenszere. A bélrendszerbe kerülve ugyanis rendkívüli hatást fejt ki, mivel a rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat, így gyorsan tudnak távozni a szervezetből az akár korábban lerakódott méreganyagok, salakanyagok. A zöldség így óvja a női karcsúságot.

Igazából a kelbimbó nyersen fogyasztva fejti ki a legoptimálisabban a koleszterinszint-csökkentő hatását. Omega-3 zsírsav-forrásnak is kiváló, amelyből adódóan a vérnyomás csökkentésében is segítségünkre van.

Fogyasztása azoknak a kismamáknak különösen ajánlott, akik a terhességük alatt tiltva vannak egyes zöldségektől, gyógynövényektől. Magas folsav- és kalciumtartalmánál fogva nagyon jót tesz a fejlődő magzatnak és a kismamának is.

A kelbimbó kiváló tápanyagtartalma természetesen nyersen érvényesül a legjobban. A párolt zöldség is sokat megőriz a jó tulajdonságaiból. A főtt zöldség nem igazán ajánlott, mert főzés közben veszít a legtöbbet az ásványi-anyag illetve a vitamin tartalmából.

Mivel a kelbimbó nem igazán érzékeny a hidegre, így a téli hónapokban is frissen szerezhető be, hűtőben tárolva sokáig eláll.

Remek köret készíthető belőle húsok mellé, az ízét élvezetesebbé lehet tenni a fűszerezéssel. Ne sajnáljuk tőle a borsot, szerecsendiót, őrölt köményt. Zöldfűszerrel, például majoránnával, borsikafűvel, petrezselyemmel, metélőhagymával tovább fokozhatjuk az aromákat. A csípős ízek kedvelői chilivel is megszórhatják a kelbimbót. A fantáziánkat, és egyéni íz világunkat semmiképp sem hagyjuk pihenni az elkészítésekor.

Jó étvágyat hozzá!