Az infláció életünk minden apró szegmensébe beszivárog és meghatározza napjainkat, szokásainkat.

A Vodafone már értesítette ügyfeleit, hogy 9,39 százalékos inflációkövető díjkorrekciót alkalmaz 2023. januártól. Az internet havidíja 5490 forintról 6 ezer forintra emelkedik, a tv-előfizetés 7100 forint helyett havi 7420 forintba kerül. A Vodafone Magyarország sajtóosztályán megerősítették a díjemelést. – írja a 24.hu.

2023. január 2-tól a Vodafone a hatályos Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) szerinti  automatikus díjkorrekciót alkalmazza a lakossági, egyes flottás és kisvállalati ügyfeleinél. A változás az otthoni és a mobil szolgáltatások előfizetési díjait egyaránt érinti.

Távközlési piaci szakértő a 24.hu lapnak elmondta, hogy nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az idei évtől bevezetett lépés nem áremelés, hanem díjkorrekciós kiigazítás.

Mit lépnek erre a többi szolgáltatók?

A Magyar Telekom Vállalati Kommunikációs Igazgatósága hangsúlyozta, hogy a Telekom már évek óta nem emelt árat. Viszont a jelenlegi gazdasági környezet a szolgáltatókat és a vállalkozásokat is kihívások elé állítja. Azért lett megteremtve az inflációkövető árkorrekciós lehetőség, hogy az energiaárak és beszállítói költségek drasztikus emelkedésére reagálni tudjanak.

A Yettelnél is a tavalyi, 2022-es évben került bele az ÁSZF-be az inflációkövető díjemelés. Vagyis náluk úgy zajlik a díjemelés, hogy a díjakon az idei évtől évente egyszer a KSH éves átlagos fogyasztói árindexének megfelelően változtatnak, a változás a közlemény kiadását követő 60 napon belül lép életbe. Ebben a tekintetben a már meglévő és az új ügyfelek egy elbírálás alá esnek.

Az elmúlt években még a 2016-os árakon nyújtotta szolgáltatásait DIGI, de a jelenlegi makrogazdasági helyzetre hivatkozva, szintén az inflációhoz igazítja szolgáltatásait. A Digi már 2022. novemberben bejelentette az automatikus inflációkövető indexálást, ami 2023. január 1. napján hatályba is léptetett.

Az infláció követő díjkorrekcióról további részleteket tudhat meg IDE kattintva.