Ma ünnepli 58. születésnapját Csonka András, vagy ahogyan sokan ismerik, Csonka Pici. Az ismert médiaszemélyiség énekesként, színészként is műsorvezetőként is számos területen kipróbálta magát, és minden területen sikeresnek bizonyult.

Mivel apja, Csonka Endre az egykori Vidám Színpad tagja volt hosszú évtizedekig, nem volt kérdés, hogy a fia is hasonló irányban fog elindulni, ha van hozzá affinitása. És mint utóbb kiderült, volt neki. Csonka András a Nemzeti Színház stúdiósaként lépett először színpadra majd 1985-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolára, Szinetár Miklós osztályába, amit 1990-ben végzett el.

Ezután néhány hónapig színházban dolgozott, ezt azonban megszakította, amikor megkapta azt a szerepet, ami az országos ismertséget elhozta ki. Ez a Família Kft.-ben Pici szerepe, amiből későbbi beceneve is született.

A sorozat végét követően immár országosan ismertségnek örvendő színész számos színházban tevékenykedett. Az Operett Színházban látható volt többek között a Funny girl, a Hotel Menthol, a Szépség és a Szörnyeteg, a Kán-kán, az Abigél, a Szép nyári nap című musicalek főszerepeiben, valamint a Viktória, a Cigányszerelem és a Csókos asszony című operettekben. Az utóbbi darab szegedi Nemzeti Színházbeli előadásban is játszott, amiért 2000-ben az Operettfesztiválon megkapta a legjobb táncos komikusnak járó díjat. De e mellett a Madách Színházban és a Győri Színházban is több jelentős szerepben volt. Elsősorban komikus, vicces karaktereket formázott meg, ugyanakkor számos komoly szerepben is bizonyított már.

Énekesként 1997-ben jelent meg az első lemeze, amelyen javarészt régi klasszikusok feldolgozása, illetve külföldi dalok magyar nyelvű átköltése szerepelt. A producere az azóta az X-Faktor mentoraként is ismertté vált ifj. Malek Miklós volt. Ezt a lemezt több másik követte, legismertebb dala a 2001-ben megjelent Ding-dong lett.

Műsorvezetőként elsőként a Friderikusz Showban kapott önálló blokkot, majd Vágó Istvánt követően a Kifutó c. tehetségkutató műsorban szerepelt. Ezután az RTL Klub Reggeli c. műsorát vezette hosszú ideig. Legnagyobb szerepet a Szombat Esti láz c. showban látta el, ahol a 2. évadban versenyzőként is indult – és meg is nyerte azt – majd a negyedik évadban műsorvezetőként, az ötödikben pedig zsűritagként szerepelt. Legutóbb a Konyhafőnök VIP-ban láthatták őt versenyezni a TV-nézők.

Az elmúlt években több díjat is kapott munkájának elismeréseként, 2021-ben Szenes Iván-díjban részesült, 2022-ben pedig XII. Magyar Nyári Fesztiválon – „Az Év legjobb férfi mellékszereplője” – díjat kapta meg. A Játékszínben, a Legénybúcsúban játszott szerepéért.

Szerkesztőségünk nevében még sok sikeres évet kívánunk neki!