Érdekes problémára hívta fel a figyelmet Paks II. kapcsán Tóth Bertalan egy Lantos Csaba energiaügyi miniszternek feltett írásbeli kérdésben. „Hogyan képzeli a kormány Paks I. üzemidejének meghosszabbítását és Paks II. megépítését egyszerre?” – szólt az MSZP-s politikus kérdése.

A kormány korábban ugyanis azzal érvelt a Paks II. mellett, hogy Paks I. négy blokkjának üzemideje lejár 2032-37 között. Az Európai Bizottság pedig ezt elfogadta és ezért engedélyezte a környezetkárosító építkezést. A kormány szerint, ha a négy blokkot be kell zárni, akkor az új atomerőmű nélkül áram nélkül maradna az ország.

Az osztrák állam korábban hangot is adott kétségeinek, hogy valóban megtörténik-e majd a bezárás. „A Bizottságnak a támogatást a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánító határozata csak abban a formájában vonatkozik a támogatásra, ahogyan azt e határozat ismerteti, vagyis a megtámadott határozat csak annyiban engedélyezi a támogatást, amennyiben az a bejelentett intézkedéssel összhangban marad” – jött a válasz. Eszerint tehát, ha nem zárják be Paks I-et, akkor elvész az engedély Paks II-re.

Itt térhetünk vissza Tóth Bertalan kérdésére, hiszen Paks I. üzemidejének meghosszabbítása ellentétben áll az új blokkok építésével. December 8-án ugyanis az országgyűlés elfogadott egy határozatot, amiben tudomásul veszi a kormány vizsgálatát Paks I. élettartamának akár 2057-ig való meghosszabbításáról.