A Világgazdasági Fórum nemrégiben két tízes listát állított fel a világ globális problémáiról. Az egyik a rövidtávú, két éven belüli akut problémákról, míg a másik a 10 év múlva akuttá váló problémákról szól. A listákon természetesen vannak átfedések.

A hosszútávú listát négy környezetvédelmi probléma nyitja. A listát az éghajlatváltozás mérséklésének elmulasztása nyitja, a második helyen az ezzel szoros összefüggésben álló sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozás kihívásaihoz folytatja. A lista harmadik helyére a természeti katasztrófák/szélsőséges időjárás kerül, míg a negyedik helyen a biodiverzitás csökkenése, ezzel az ökoszisztéma összeomlása áll. Az első nem a környezettel közvetlenül összefüggő probléma, ami a listán szerepel az ötödik helyen szereplő nagyarányú kényszermigráció.

A rövidtávú problémákat a megélhetési válság problémája vezeti, amit a szélsőséges időjárás követ. Harmadik helyre a geoökonómiai konfrontáció került, majd a negyedik helyre az előző listán második helyen lévő „sikertelen alkalmazkodás a klímaváltozás kihívásaihoz” probléma lépett fel.

Érdekes, hogy gazdasági jellegű probléma az egyik listára sem került fel, a Cyberbűnözés, mint technikai jellegű veszélyforrás viszont mindkét lista 8. helyén szerepel.