2023. január 20-án a Kozármislenyi Városháza dísztermében tartotta a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett vármegyei ünnepségét a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány, ahol nívódíjakat és elismeréseket adtak át a térségi kultúra kiemelkedő képviselőinek.

Nívódíjat kapott a 2023-ban működésének 25. évfordulóját ünneplő kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület. A jeles elismerést a táncosok a néptánc hagyományok ápolásával, a hagyományok életben tartásával, illetve annak továbbadásával, a helyi hagyományok és néptáncok felkutatásával, archiválásával érdemelték ki.

Elismerésben részesültek továbbá a MárkusZínház alapítói Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor, a munkásságuk során tanúsított kimagasló rendezői és bábszínészi tevékenységükért.

A Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség köszönetét fejezte ki a Baranya Bokréta Népdalkörnek közösségi és a népdalkultúra ápolásáért végzett tevékenységért, az elismerést Radnóti Adél vette át a Kozármislenyben megtartott ünnepségen.

A jeles ünnep alkalmából 2023-ban a Lemle Géza-díjat Korbuly Istvánnak ítélték oda.

Elismerésben részesült Rózsa Bernadett énektanár, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykarának karnagya.

A Magyar Kultúra Napját január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le nemzeti imádságunk kéziratát. Ezen a napon 1989 óta tartanak országszerte megemlékezéseket, kulturális műsorokat a Himnusz születésének jeles alkalmából.

Fotónkon: dr. Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke, Baumholczer Angéla, a Józsa Gergely Néptánc Egyesület elnöke, dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere, Eismann Kata a Józsa Gergely Néptánc Egyesület titkára, táncos és Horváth Gábor a Józsa Gergely Néptánc Egyesület tánckarvezetője.

Fotók: Hegedüs Tünde