Ez a riport nem csak azoknak szól, akik elkötelezték magukat a veganuár kihívás mellett. A kozármislenyi Juhász házaspár például már sok éve dolgozza fel és értékesíti a saját kertből származó vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. A Mislenyi Ízműhely családi vállalkozás, termékei saját receptek alapján készülnek, melyek felölelik a magyar, a mediterrán és az indiai ízvilágot. Juhász János és Juhászné Rádics Ági által készített kistermelői termékek 100 %-ban természetes összetevőkből állnak, és nem tartalmaznak lisztet, tojást, szóját, tartósítószert, ízfokozót, helyette sok-sok szeretettel vannak ízesítve. A kész termékeket pedig hőkezeléssel teszik eltarthatóvá.

Mislenyi Ízműhely termékeinek néhány darabja

BaHír: Mi adta az ötletet az induláshoz?

Juhász János: Vegán, vegyszermentes étrendet követő étteremben voltam szakács a nyugdíjazásom előtt. Megtapasztaltam, hogy a húsmentes étrend nem csak követésre méltó, de egy ellátatlan piac is. Ezen kívül egyre több ember étel allergiás, akik kerülik a tejterméket, a glutén tartalmú élelmiszereket és keresik a tiszta, vegyszermentes kiskerti termesztésből származó termékeket. Mi magunk is megéljük és valljuk is, hogy a tudatos táplálkozás az első lépés a tudatos élethez vezető úton.

Pástétomok, melegszendvicskrémek

BaHír: Mikor kezdték a vállalkozást?

Juhászné Rádics Ági: 2017-ben indítottuk útjára a Mislenyi Ízműhely családi vállalkozásunkat. Akkor már több éves tapasztalattal rendelkeztünk a vegyszermentes kertészkedésben, valamint a magyar, mediterrán és keleti konyha területén. Kínálatunkban a kezdetektől megtalálhatóak vegán pástétomok, tészta-szószok, növényi szendvicskrémek, lekvárok, csatnik, gyümölcslevek, aszalványok, házi ketchup, aszalt gyümölcs és zöldség szeletek, de folyamatosan bővítjük a kínálatunkat újabb és újabb finomságokkal, amelyek nem csak vegyszermentesek és vegánok, de megkönnyítik a háziasszonyok mindennapjait is.

Lekvárok választékából

BaHír: Folyamatosan nő a termékpaletta, amit értékesíteni is kell, ki irányítja a marketinget?

Juhászné Rádics Ági: Szükséges a munkamegosztás, a férjem szakács, így ő felel a termékek íz világáért, én pedig az agrármérnök végzettségemmel belevetettem magam a kereskedelem hagyományos és modern világába, amiben a három gyermekünk is nagy segítségünkre van mind a mai napig.

BaHír: A növekedés több alapanyagot is igényel, bírható így a zöldség, gyümölcs termesztése?

Juhász János: Szerencsések vagyunk ebben a tekintetben, mert a szomszéd településen élő kertész barátunk hozzánk hasonló elveket vall, és 12 hektáros vegyszermentes gyümölcsöse van, ahol mi is vegyszermentes zöldségeket termesztünk, így biztos forrásból tudjuk beszerezni az alapanyagot.

Gombás, spenótos szószok a háziasszonyok segítői

BaHír: Milyen új célokat lehet még kitűzni?

Juhász János: Célunk az új, izgalmas ízek állandó kísérletezése, bevezetése, hogy ötvözni tudjuk a magyar, a mediterrán, a keleti konyha ízeit, termékeit. Folyamatosan szeretnénk növelni a termék választékunkat, miközben nem csak megőrizzük a termékek magas minőségét, hogy továbbra is minden darabot kézműves gondoskodással kísérjünk el a kerttől az asztalig, de egyre inkább a prémium termékek felé orientálódunk. Így a veganuár idején is bátorítunk mindenkit, hogy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étkezést.

BaHír: Melyik termék lett az alkotók kedvence?

Juhász János és Juhászné Rádics Ági: Általában mindig a legújabb termék a kis kedvenc, és mivel jelenleg a prémium termékek kínálatának bővítése folyik a Mislenyi Ízműhelynél, így most a vörösboros-paradicsomos-fűszeres szósz, a közös kedvencünk. A család napi fogyasztásánál a paprikakrémek, lencse pástétomok, a könnyen és gyorsan felhasználható tészta-szószok viszik el a pálmát.

A legújabb finomságok

BaHír: Hol szerezhetők be a Mislenyi Ízműhely termékei?

Juhász János: Termelői piacokon, rendezvényeken országszerte megjelenünk, de akár itt lakóhelyünkön Kozármislenyben, weboldalunk is működik, a közösségi oldalakon is elérhetőek vagyunk. Nagyon jók az értékesítési tapasztalataink a Pécsi Kosár Közösséggel. Termékeink ott vannak a csomagolásmentes boltokban Pécsen, Budapesten például több helyen, Szentendrén, Győrben. Zöldségboltban Pilisvörösváron, Magyar Ízek Boltjában Mohácson.

Fotók: Hegedüs Tünde