Ez a riport nem csak azoknak szól, akik elkötelezték magukat a veganuár kihívás mellett. A kozármislenyi Juhász házaspár például már sok éve dolgozza fel és értékesíti a saját kertből származó vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. A Mislenyi Ízműhely családi vállalkozás, termékei saját receptek alapján készülnek, melyek felölelik a magyar, a mediterrán és az indiai ízvilágot. Juhász János és Juhászné Rádics Ági által készített kistermelői termékek 100 %-ban természetes összetevőkből állnak, és nem tartalmaznak lisztet, tojást, szóját, tartósítószert, ízfokozót, helyette sok-sok szeretettel vannak ízesítve. A kész termékeket pedig hőkezeléssel teszik eltarthatóvá.
BaHír: Mi adta az ötletet az induláshoz?
Juhász János: Vegán, vegyszermentes étrendet követő étteremben voltam szakács a nyugdíjazásom előtt. Megtapasztaltam, hogy a húsmentes étrend nem csak követésre méltó, de egy ellátatlan piac is. Ezen kívül egyre több ember étel allergiás, akik kerülik a tejterméket, a glutén tartalmú élelmiszereket és keresik a tiszta, vegyszermentes kiskerti termesztésből származó termékeket. Mi magunk is megéljük és valljuk is, hogy a tudatos táplálkozás az első lépés a tudatos élethez vezető úton.
BaHír: Mikor kezdték a vállalkozást?
Juhászné Rádics Ági: 2017-ben indítottuk útjára a Mislenyi Ízműhely családi vállalkozásunkat. Akkor már több éves tapasztalattal rendelkeztünk a vegyszermentes kertészkedésben, valamint a magyar, mediterrán és keleti konyha területén. Kínálatunkban a kezdetektől megtalálhatóak vegán pástétomok, tészta-szószok, növényi szendvicskrémek, lekvárok, csatnik, gyümölcslevek, aszalványok, házi ketchup, aszalt gyümölcs és zöldség szeletek, de folyamatosan bővítjük a kínálatunkat újabb és újabb finomságokkal, amelyek nem csak vegyszermentesek és vegánok, de megkönnyítik a háziasszonyok mindennapjait is.
BaHír: Folyamatosan nő a termékpaletta, amit értékesíteni is kell, ki irányítja a marketinget?
Juhászné Rádics Ági: Szükséges a munkamegosztás, a férjem szakács, így ő felel a termékek íz világáért, én pedig az agrármérnök végzettségemmel belevetettem magam a kereskedelem hagyományos és modern világába, amiben a három gyermekünk is nagy segítségünkre van mind a mai napig.
BaHír: A növekedés több alapanyagot is igényel, bírható így a zöldség, gyümölcs termesztése?
Juhász János: Szerencsések vagyunk ebben a tekintetben, mert a szomszéd településen élő kertész barátunk hozzánk hasonló elveket vall, és 12 hektáros vegyszermentes gyümölcsöse van, ahol mi is vegyszermentes zöldségeket termesztünk, így biztos forrásból tudjuk beszerezni az alapanyagot.
BaHír: Milyen új célokat lehet még kitűzni?
Juhász János: Célunk az új, izgalmas ízek állandó kísérletezése, bevezetése, hogy ötvözni tudjuk a magyar, a mediterrán, a keleti konyha ízeit, termékeit. Folyamatosan szeretnénk növelni a termék választékunkat, miközben nem csak megőrizzük a termékek magas minőségét, hogy továbbra is minden darabot kézműves gondoskodással kísérjünk el a kerttől az asztalig, de egyre inkább a prémium termékek felé orientálódunk. Így a veganuár idején is bátorítunk mindenkit, hogy próbálják ki a vegetáriánus vagy vegán étkezést.
BaHír: Melyik termék lett az alkotók kedvence?
Juhász János és Juhászné Rádics Ági: Általában mindig a legújabb termék a kis kedvenc, és mivel jelenleg a prémium termékek kínálatának bővítése folyik a Mislenyi Ízműhelynél, így most a vörösboros-paradicsomos-fűszeres szósz, a közös kedvencünk. A család napi fogyasztásánál a paprikakrémek, lencse pástétomok, a könnyen és gyorsan felhasználható tészta-szószok viszik el a pálmát.
BaHír: Hol szerezhetők be a Mislenyi Ízműhely termékei?
Juhász János: Termelői piacokon, rendezvényeken országszerte megjelenünk, de akár itt lakóhelyünkön Kozármislenyben, weboldalunk is működik, a közösségi oldalakon is elérhetőek vagyunk. Nagyon jók az értékesítési tapasztalataink a Pécsi Kosár Közösséggel. Termékeink ott vannak a csomagolásmentes boltokban Pécsen, Budapesten például több helyen, Szentendrén, Győrben. Zöldségboltban Pilisvörösváron, Magyar Ízek Boltjában Mohácson.
Fotók: Hegedüs Tünde