Az LMP valamennyi önkormányzati képviselője kezdeményezni fogja településén, hogy csupán helyi, jóváhagyó népszavazás esetén lehessen akkumulátorgyárat vagy más hasonló, az ott lakók életét befolyásoló üzemet építeni – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett.

Az LMP országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy ugyanezen célból már országos népszavazást is kezdeményeztek, ugyanis folyamatosan küzdenek azért, hogy ne lehessen bárhol, bármikor akkumulátorgyárat építeni az országban, a helyiek megkérdezése nélkül.

Elmondta azt is, hogy az LMP Debrecenben tüntetést szervez az oda tervezett beruházás ellen. Itt ugyanis csak az első üzem megépülésével csúcsidőben 12 ezer család vízfelhasználásával egyenlő mennyiségű vizet igényel majd az akkumulátorgyár, a teljes gyár megépülése esetén pedig a vízigénye egész Debrecen vízfogyasztásának felével lesz egyenlő.

Nehezményezte a komáromi ipari park bővítéséről szóló bejelentést is, amelyet nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősített a kormány. Bakos szerint itt a helyi vízkészlet sem elegendő ehhez, valószínűleg a tatai karsztvizet kell majd felhasználniuk az üzemeknek.

„Tegnap Göd, ma Debrecen, holnap Győrszentiván és Komárom. Meg kell állítani azt az elvetemült tervet, hogy Magyarország akkumulátorgyártó nagyhatalommá váljon” – fogalmazott, hozzátéve: „védjük meg együtt vizeinket!”