Februártól Hajdú-Bihar megyében már indul az új rendszer, Baranyában még egy kicsit várni kell az orvosi ügyelet átalakítására.

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően országszerte fokozatosan kezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Elsőként – februárban – Hajdú-Bihar megyében változik a rendszer.

Baranya megyében előre láthatólag 2023. harmadik negyedévében kerül sor az egységes ügyeleti rendszer indítására – közölte az Új Harkányi Hírekkel Győrfi Pál, a mentők kommunikációs vezetője. A változásig Harkányban is a megszokott rend szerint zajlik az orvosi ügyelet.

Az eredetileg kitűzött cél, hogy az év végére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön.

Így változik Hajdú-Biharban az ügyelet

Az ügyeleti alapellátást februártól Hajdú-Biharban egységes, két elemből álló – háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet – biztosítják a rászorulóknak. Tíz településen lesz háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között. Ezek a nagyobb városok – Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.

A sürgősségi ügyelet, vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-től a megyében a 1830-as szám lesz, amin hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni. A vonalban a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási irányelveknek megfelelően történik.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátás a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított.

Azok, akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, a vármegye öt városában – Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény – megtehetik ezt 22 óra és másnap reggel 8 óra között.

Hajdú-Biharban a gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is megmaradnak.