Azért az ritkaság, hogy Magyarországon egy 350 fős településen egy évben 500 körözést adjon ki a rendőrség. Pedig a Heves vármegyei Monosbélen tavaly megtörtént. Ennek az oka a faluban található intézet, pontosabban az abban nevelkedő kamaszok, akik szinte rettegésben tartják a falut – írta meg a helyiek véleményét a Bikk

A kistelepülés problémájára megoldást próbálnak keresni már testületi ülés keretében is. A múlt héten tartott közmeghallgatáson az ott élő emberek elmondhatták, milyen problémákat okoznak számukra a fiatalok.

,,Nemrégen több fiatal megvert két gyereket Egerben, úgy tudjuk, néhányan közülük monosbéliek voltak” – mesélte a falu boltosa, aki azt is elmondta, hogy több idős ember este már nem is merészkedik ki az utcára. 

Úgy tudni, hogy az intézetben élő fiatalok rendszeresen csoportosan járják az utcákat, kiszórják a szemetet a kukákból, zaklatják az utcán közlekedőket. Szemtelenül pénzt és cigarettát követelnek a járókelőktől, csikkeket nyomnak a kutyák orrába, miközben amit csak meglátnak és elérnek, megrongálnak.

A helyiek szerint a falubeliek és az intézetben élők között az óta romlott meg a kapcsolat, amióta új vezetőséget kapott a nevelő intézet. 

A település vezetői már felvették a kapcsolatot a gyermekotthon új vezetőjével, akivel elkezdődtek az egyeztetések. Hiszen a legfontosabb mindkettőjük számára, hogy rend és nyugalom legyen a környezetükben.

A garázdálkodó fiatalok már javítóba vagy börtönbe kerültek a csoportosan elkövetett rablások miatt, ám úgy tűnik, hogy ez sem állítja meg őket. A Monosbélen működő intézet nem javítóintézetben, vagyis miután a rendőri kíséret visszaviszi a fiatalokat a falak közé, a szabad mozgásukba nem korlátozzák őket, így aztán szinte azonnal újra kisétálhatnak a kapun, és ott folytatják, ahol abbahagyták. – összegeznek a Monosbélen élők. 

Fotó: Facebook/Kék fény