Indul az LMP országos akkumulátorgyár-ellenes aláírásgyűjtése – vélhetően ezt jelenti be hétfőn a párt társelnöke, Schmuck Erzsébet, és Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

Ez még nem a hivatalos népszavazási kérdés lesz – annak aláírása csak az Országos Választási Bizottság döntése után lesz lehetséges – hanem egy petíció a lakossági támogatás felmérésére. Ugyanakkor, ha az OVB rábólint a kérdésre, 4 hónapjuk lesz a megfelelő számú aláírást összegyűjteni.

A népszavazás pontos kérdése így hangzik: Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?

A párt még január 23-án nyújtotta be népszavazási kezdeményezését. Ahhoz, hogy az érvényes legyen – az Országos Választási Bizottság határozata mellett – országos szinten 200.000 aláírás összegyűjtése szükséges. 100.000 érvényes aláírás esetén az Országgyűlés dönt a népszavazás megtartásáról.