Az LMP – Magyarország Zöld Pártja évek óta szorgalmazza, hogy a kormány törölje el a szélturbinák telepítését tiltó szabályozásokat – írja közleményében a párt. A Fidesz eddig mindig lesöpörte az asztalról az előremutató javaslatokat ezzel bizonyítva azt, hogy csupán kommunikációs eszközként tekint a zöld fordulatra. Minden valószínűség szerint most az EU fogja kikényszeríteni a változást, mert Orbán Viktornak nem lesz más választása. 

Az Európai Unió Tanácsának határozatához kapcsolt mellékletből derült ki, hogy 2023. március 31-ig a magyar kormánynak módosítania kell a szélerőművek telepítésére vonatkozó szükségtelen korlátozásokat, ahhoz hogy hozzáférhessen az uniós helyreállítási alap 5,8 milliárd eurós forrásaihoz. 

Az LMP legutóbb beadott határozati javaslatában azzal érvel, hogy szélerőművek telepítését 2016-ban betiltották, pedig az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja szerint az országban szinte mindenhol alkalmasak a szélviszonyok és hosszabb távon a szélenergia adhatná az energiatermelés jelentős részét. 

Az LMP kiemelten fontosnak tartja a szélerőművek telepítésére vonatkozó tiltás feloldását és számonkéri a kormányt az elmúlt évek felelőtlen tiltása miatt. Mivel, ha a jelenleg érvényes őrült szabályozáson már több éve lazítottak volna, akkor már most több szélerőmű lenne, és kevésbé érintené az országot az energiaválság. A jelenlegi válságból az egyetlen tartós kiút a zöld fordulat és a magunk által megtermelt zöld energia. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy az új szabályozásban – a helyreállítási tervtől eltérően – ne zárja ki az ország 2/3-át a szélerőmű telepítésre alkalmas területek közül, illetve készítse fel elektromos hálózatunkat a plusz zöldenergia fogadására.