Tavasszal megújul a természet. Új életre kap a növény, az állat, és az ember is. Az állatvilágban az utódok születése is a tavaszi időszakra esik, hiszen a növényevők a tavaszt követően bőségesen szerezhetnek táplálékot maguknak és csemetéiknek, no és mivel szaporodnak és híznak a növényevők, így a ragadozók is bátran növelhetik létszámukat.

Állatkertes berkekben úgy tartják, hogy a tavasz eljövetelének egyik csalhatatlan jele az, amikor a kis kenguruk elkezdenek kitekinteni anyjuk erszényéből.

A Pécsi Állatkert Akvárium és Terrárium a hivatalos honlapján mutatta meg ma, hogy a háza táján a törpekenguruk (más néven Derby-kenguru (Macropus eugenii) legújabb nemzedékét pedig ez a szép, tavaszias, napsütéses időjárás ki is csalogatta édesanyjuk erszényéből, legalábbis ami a kenguru gyerekek fejét (vagy éppen végtagjait) illeti.

A főépület közelében lévő kifutóban így 7+1 kengurut pillanthatnak meg a Pécsi Állatkert szemfüles látogatói. Három hímet, két nőstényt (Roost, és lányát, Kingát), valamint az ő jelenlegi, erszénylakó utódjaikat. S, hogy ki a +1? Hát nem más, mint Django, a kézből nevelt ifjú Bennett-kenguru.

A Derby-kenguru Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint az  Ausztrália nyugati és déli partjánál elhelyezkedő szigeteken előforduló kengurufaj. A fákkal és bokrokkal tarkított élőhelyeket, erdőszéli területeket, dús növényzetű élőhelyeket kedveli. ADerby-kenguru az egyik legkisebb méretű kenguru. A hímek ugyan nagyobbak a nőstényeknél, testhosszuk így is mindössze 59-68 cm között változik, a nőstényeké 52-63 cm. Magasságuk 45 cm körüli,  a farkuk hossza 38-45 cm.

A méretbeli különbségek mellett a hímeknek nagyobb és szélesebb a mellső karma. A törpe kenguruk alapvetően magányos állatok, de gyakran megfigyelhetőek csoportokban élő egyedek is. A csoportok nem védik territóriumukat egymással szemben agresszívan, így gyakran megfigyelhető keveredés az egyes csoportok egyedei között. Egy territórium nagysága akár a 100 hektárt is elérheti. Elsősorban éjszaka aktív faj, de ha nem zavarják, nappal is táplálék után nézhet.

A Derby-kenguru növényevő, szinte bármelyik növényi eredetű táplálékot szívesen elfogyasztja, amihez a természetben hozzá is tud jutni. Sajnos kis termete miatt több ragadozófajnak is fontos zsákmányállata, ha megriasztják, hátsó lábain ugrálva menekül. Ha sarokba szorítják, rúgásokkal védekezik támadója ellen. A párzási időszakban  a hímek látványos küzdelmeket vívnak egymással a nőstények kegyeiért, a részt vevő felek birkóznak egymással. A legerősebb hím joga a nőstényekkel való párzás. 

A Derby-kenguru nőstényeinél a vemhességi idő a több erszényes állathoz hasonlóan rövid, mindössze  25-28 napig tart, melynek lejárta után egy utódot hoz világra a nőstény. A kölyök rendkívül fejletlenül születik, születéskori súlya mindössze néhány gramm. Születését követően rögtön felmászik anyja erszényébe, és egy csecsbimbóra tapadva fejlődik tovább. Az erszényt először 8-9 hónapos korában hagyja el, a végleges elválasztás 10-11 hónaposan történik.  Az ivarérettséget a nőstények 9 hónaposan, a hímek 2 évesen érik el. Sajátos jellemzője a kenguruknak, hogy képesek az embrionális diapauzára, azaz megállítják átmenetileg az embrionális fejlődést, amíg a körülmények megfelelőek lesznek a vemhesség számára. Egy anya két különböző korú kölyköt is nevelhet egyszerre.

A Derby-kenguru a tudományos kutatásokban fontos állat, elsősorban spermatermelési vizsgálatokban használják őket. Bőréért és húsáért vadásszák, azonban az utóbbi időben Dél-Ausztrália kivételével mindenhol betiltották a kenguruhús fogyasztását. A törpe kenguruk a termőföldeken kárt okozhatnak, mivel olykor lelegelik a gabonaféléket. Fennmaradásukat e mellett az élőhelyek elvesztése, valamint a betelepített üregi nyulak és vörös rókák veszélyeztetik.

Forrás: pecszoo.hu