Az elmúlt években – különösen a Ferencvárosnak köszönhetően – erősödött a magyar klubfutball nemzetközi megítélése. Ugyanakkor van egy olyan kategória, amiben még inkább közelítünk az európai elit felé: a labdarúgásra költött pénz.

Az mfor.hu arról számolt be, hogy a magyar bajnokság a koronavírus-járvány után is folytatta fejlődését ebből a szempontból, így az európai bajnokságok sorában már a 18. helyet foglalja el a bérekre fordított kiadások alapján a maga 93 millió eurójával. Tavaly ez a szám még a 19. volt, de azóta megelőztük Norvégiát, így egy hellyel javítottunk. A bérköltségnek az 58,5 százalékát tette ki a legutóbbi szezonban a játékosok fizetése, az egyéb alkalmazottakra pedig 41,5 százalék jutott.

Az is egy érdekes adat, hogy egy játékos havi fizetése a tavalyi szezonban átlagban 3.800.000 forint, ami kereken egymillióval több, mint a 2 évvel ezelőtti érték. Ugyanakkor azt azért hozzá kell tenni, hogy a bérek növekedése mellett néhány újonnan igazolt magas bérigényű légiós érkezése is feljebb emelte az átlagot.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy vélelmezhetően itt is óriási a szórás, és a TOP3 költségvetésű csapat – Ferencváros, Puskás Akadémia, Mol Fehérvár – egyes játékosainak a bérei feljebb húzzák a az átlagot, és a középcsapatok játékosainak a fizetése nem éri el ezt az átlagot. Ám még ezzel együtt is elmondható, hogy a labdarúgók fizetése nagyon durván felülreprezentált a lakossági átlagbérekhez képest.