Egyetlen EU-s ország sem vásárolja drágábban az orosz gázt, mint Magyarország, mindez a kormány elhibázott kül- és gazdaságpolitikájának az eredménye. Miközben a gáz világpiaci ára folyamatosan zuhan, addig a magyar vállalkozások és önkormányzatok horror összegeket kénytelenek kifizetni, miközben a magyar költségvetésben is közel 3000(!) milliárdos tételt jelent a mesterséges rezsicsökkentés fenntartása. Azt a pénzt pedig nem a télapó hozza, nem is a jótündér, de mégcsak nem is a miniszterelnök adja: az a dolgozó magyar emberek adóforintja, amit azért kell elkölteni rezsivédelemre, mert a kormány felelőtlen döntések sorozatát hozta meg. Azt a 3000 milliárdot akár egészségügyre, vagy oktatásra is lehetne fordítani, ha nem kötött volna ennyire rossz szerződést a magyar állam.

Az orosz gáz az uniós országok közül továbbra is hazánkba érkezik a legdrágábban, ráadásul magyar sajátosság, hogy minél magasabb az ár, annál többet veszünk.

Bár a magyar-orosz gázszerződés részletei titkosak, az már tavaly kiderült, hogy nem fix áron kapjuk az energiahordozót: az oroszoknak fizetendő összeg némi csúszással a holland tőzsdei árakat (TTF) követi. A kormányzat erről sokáig hallgatott, sőt a 2022-es választások előtt egyértelműen az volt a narratíva, hogy a rezsicsökkentés fenntartásának az orosz szerződés a garanciája. Ősszel azonban előbb Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, majd Orbán Viktor miniszterelnök is nyíltan beszélt a tőzsdéhez kötött árazásról. – írja a G7.

A lap hozzáteszi, hogy a beszerzést szabályozó kormányrendelet alapján a vásárlást 1,85 milliárd eurónyi hitelből finanszírozzák, így ha elfogadjuk, hogy ez a vételár, akkor köbméterenként 1000 forint felett fizethetünk az utolsó pillanatban letárgyalt többletmennyiségért. Ez a decemberi átlagos importár több mint másfélszerese.

Mindez rendkívül előnytelen üzlet, az összes többi EU-tagország jelentősen alacsonyabban kapja az orosz gázt, mint hazánk, ennek az árát pedig a magyar emberek, a magyar vállalkozások és a magyar önkormányzatok fizetik meg.