Ma ünnepli 68. születésnapját Alain Prost, a Formula 1 egyik legendája.

A francia versenyző 1955. február 24-én, Loerette-ben látta meg a napvilágot. Tizenöt éves volt, amikor apja elvitte az 1970-es monacói nagydíjra (a futamot az év világbajnoka, az osztrák Jochen Rindt nyerte). Útban hazafelé, egy gokartpályán kipróbálta a sportot, ami nagyon megtetszett neki, így hamarosan fel is keresték a lakhelyükhöz közeli, Rive de Glier-ben található versenypályát, és Prost beiratkozott a klubba. Először csak szórakozásból autózott, de egy évvel később már a jármű motorjait is maga tervezte.

A Formula 1-ben 1980-ban debütált a McLaren Ford színeiben. Ebben a szezonban még dobogós eredménye nem volt, ám számos alkalommal végzett pontszerző helyen. A következő 3 évet a Renault színeiben töltötte, ahol már több futamgyőzelmet is ért el. 1984-ben aztán visszatért a McLarenbe, ahol élete legsikeresebb időszakát élte meg. 1985-ben világbajnoki címet szerzett, majd 1986-ban meg is védte azt. Utána az 1987-es év Nelson Piquet uralmát hozta, a következő két szezonra azonban egy csapatba került Ayrton Sennával, ami a Forma 1 történetének egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – rivalizálását hozta. 1988-ban az ifjú brazil nyerni tudott, ám 1989-ben két máig emlékezetes zárófutamon szerezte meg 3. bajnoki címét.

Ezután 2 évre a Ferrarihoz igazolt, ahol azonban nem tudta megváltani a világot, majd egy éves kényszerpihenőt tartott a szerződése miatt, ezt követően 1993-ra még egy évre visszatért a Williamsbe, ahol megszerezte a 4. bajnoki címét. Ezzel azon kevés versenyzők egyikévé vált, aki világbajnokként tudott visszavonulni. A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején még saját csapattal is megpróbálkozott, ám e téren már nem tudott komolyabb sikereket aratni.

Szerkesztőségünk nevében még sok boldog születésnapot kívánunk neki!