Oroszország „brutális, agresszív háborúja” ellen fokozni kell rajta a nyomást az Európai Tanács tagjai, köztük a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerint, akik ennek érdekében fogják elfogadni a tizedik szankciós csomagot.

Egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin Oroszországa brutális, agresszív háborút indított Ukrajna ellen. – kezdődik a közös nyilatkozat.

Az ukrán nép hihetetlen erőt tanúsított hazájának és a nemzetközi jog alapelveinek az orosz agresszióval szembeni védelmezésében. Elszántságot tanúsított a demokrácia és a szabadság védelme során, rezilienciát a megpróbáltatásokkal szemben, és méltóságot Oroszország bűneivel szembesülve.

Az ukrán nép megmutatta a világnak, hogy Ukrajna jövőjéről az ukránoknak kell dönteniük. Egyetlen országnak sincs joga inváziót indítani a szomszédja ellen, vagy megsérteni annak szuverenitását és területi integritását. Ez az agresszió a béke elleni bűncselekmény. Sérti az ENSZ Alapokmányát, az ENSZ elveit és az emberiség értékeit. Nem lehet és nem szabad tétlennek maradnunk ilyen bűncselekményekkel szemben.

Oroszország módszeresen választott célpontjául polgári személyeket, városokat döntött romba és támadást intézett az ukrán identitás ellen. Eltökélt szándékunk biztosítani, hogy felelősségre vonjanak mindenkit, aki az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával összefüggésben elkövetett háborús bűncselekményekért és egyéb legsúlyosabb bűncselekményekért felelős.

Oroszország fegyverként használta az élelmiszert és az energiát, mélységesen felelőtlen nukleáris fenyegetéseket tett, és hamis narratívákat terjesztett a háborúról. Oroszország agresszív háborúja és annak következményei számos országot érintettek jelentős mértékben, kiváltképp a globális gazdaságra, valamint az élelmiszer- és a nyersanyagárakra gyakorolt hatása révén. Az Európai Unió továbbra is együtt fog működni partnereivel ezen hatások enyhítése érdekében, valamint hogy segítséget nyújtson a leginkább rászoruló országoknak és embereknek.

Az Európai Unió és partnerei gyorsan és egységesen cselekedtek. És továbbra is határozottan kiállunk Ukrajna mellett, és teljes szolidaritást vállalunk Ukrajnával és népével, ameddig csak szükséges. Minden ukrán megérdemli, hogy békében élhessen, és a sorsáról szabadon dönthessen. Ukrajna az európai családunk tagja. Az ukránok kifejezték azon kívánságukat, hogy a jövőjük az Európai Unióban legyen, mi pedig ezt elismertük azáltal, hogy megadtuk a tagjelölt ország státuszt Ukrajnának. Ukrajna népe a békét, a demokráciát, a jogállamiságot, az alapvető jogok tiszteletben tartását és a jólétet választotta.

Az Európai Unió továbbra is támogatni fogja Ukrajnát politikai, gazdasági, humanitárius, pénzügyi és katonai tekintetben, többek között az európai ipartól való gyors, koordinált beszerzések révén. Támogatni fogjuk Ukrajna újjáépítését is, amelynek során befagyasztott és immobilizált orosz vagyoni eszközöknek az uniós és a nemzetközi joggal összhangban történő felhasználására fogunk törekedni. Tovább fokozzuk majd az Oroszországra annak érdekében gyakorolt kollektív nyomást, hogy véget vessen agresszív háborújának. Ennek érdekében el fogjuk fogadni a tizedik szankciócsomagot, és lépéseket fogunk tenni azokkal szemben, akik megkísérlik az uniós intézkedések kijátszását.

Támogatjuk Volodimir Zelenszkij elnök békeformuláját. Nemzetközi partnereinkkel együtt gondoskodni fogunk egyrészt arról, hogy Ukrajna felülkerekedjen, másrészt pedig a nemzetközi jog tiszteletben tartásáról, a békének és Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli területi integritásának a helyreállításáról, Ukrajna újjáépítéséről és az igazságszolgáltatásról.

Nem fogunk nyugodni addig, amíg el nem jön ez a nap. – zárul a közlemény, melyet a magyar miniszterelnök is aláírt.