A digitális világ ma már szinte mindannyiunk életének szerves részét képezi. Éppen ezért nem csodálkozhatunk tehát azon sem, hogy az úgynevezett E-sport napról napra népszerűbbé válik. Legyen szó akár stratégiai játékokról, sportszimulátorokról vagy egyéb digitális megmérettetésről – ennek kapcsán nem csupán kellemes kikapcsolódásról, de egyesek számára komoly karrierről is beszélhetünk. Joggal merül fel tehát a kérdés az érdeklődök fejében: hogyan érdemes nekikezdeni az E-sportnak?

Mi is pontosan az az E-sport?

Az E-sport kifejezés minden olyan játékot érint, amelyet online összekötéssel lehet versenyszerűen űzni. Ebbe tartoznak a csapatjátékok és akár az egyéni versenyek is. Mindenféle kategória létezik. Jól szemlélteti ezt, hogy például 2022-ben a legnépszerűbb E-sport játékok sportjáték kategóriában a Fifa volt (mint ahogyan korábban is), fantasyban a Dota2, a League of Legends, lövöldözősben pedig a Counter Strike, illetve a Valorant. Ezeket a játékokat online szervereken játsszák, és különféle kategóriában indulnak mérkőzések. Az E-sport rendkívül népszerű, világszerte űzik, és aki komolyan veszi, annak igazán jövedelmező foglalkozás lehet. Az E-sport sztárok nem véletlenül kifejezetten főfoglalkozásként űzik ezt. Ugyanúgy létezik ráadásul ebben a sportban minden, ahogyan a valódi sportoknál. Válogatók, selejtezők, és komoly világbajnokságok zajlanak globálisan. A bajnokságoknak pedig rendkívül látványos megnyitókat rendeznek, amely az egyik ilyen videón is látható. Az E-sport tehát egy világhírű sportág, amelynek jóval komolyabb rajongótábora van, mint ahogyan azt hinnénk. 

Keressünk megbízható platformot, ha E-sportolni szeretnénk

Bár több oldal is kínál számunkra lehetőséget az E-sportra, azonban mindig érdemes utánanéznünk ezek megbízhatóságának. Ebbe a világba becsöppenve sokan találkozhatnak csaló oldalakkal, amelyek komoly anyagi károkat képesek okozni az érdeklődőknek. A legjobb tehát, ha nem csupán az adott platform ÁSZF-jét ellenőrizzük le, de más forrásokból is tájékozódunk róla. Ez nem csak a csalók kiszűrésében jelent segítséget számunkra. Mások visszajelzése alapján ugyanis könnyebben megtalálhatjuk a legjobb lehetőségekkel kecsegtető platformokat. Bizonyos oldalakon például attól függően, hogy milyen E-sport vagy online játéknak kezdünk neki, regisztráció esetén akár kedvezményekre is számíthatunk. A megfelelő E-sport felületen minden információt megkaphatunk arról, hogyan kezdjünk neki a játékoknak. Illetve itt utánaolvashatunk annak is, milyen játékban érdemes magunkat kipróbálni.

Ismerkedjünk meg az adott játékot

Ha komolyan érdeklődünk az E-sport világa után, akkor célszerű mindenképp apró lépésekkel indulnunk. Tehát mielőtt különféle bajnokságokon indulnák, érdemes alaposan kiismernünk az adott játékot. Olvassunk utána a szabályoknak, ha lehetőségünk van pedig gyakoroljunk offline – majd csak ezután mérjük össze a tudásunkat más játékosokéval. A kezdők csalódásának egyik legfőbb oka a túlzott önbizalom. Ez ellen pedig úgy tehetünk, ha kritikusan tekintünk magunkra, és amennyire csak tudjuk tökéletesre csiszoljuk a játékunkat a bajnokságokra való nevezés előtt. Ha már szimpatizálunk egy játékkal, érdemes minél több infót begyűjteni róla. A leghíresebb játékoknak külön Wikipédia oldala van, például a League of Legends fandom wiki oldalán rendkívül sok értékes információt találhatunk erről a világról.