Hazánkba látogat Ferenc pápa, aki április 28-30. között lesz hivatalos látogatáson Magyarországon. 2021-ben már töltött pár órát Budapesten, akkor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjét celebrálta. Másfél éve csak pár órát volt azonban az országban, ebbe a mise mellett belefért, hogy találkozzon Orbán Viktor miniszterelnökkel, Áder János akkori köztársasági elnökkel és az egyházi felekezetek vezetőivel. Most viszont jóval gazdagabb lesz a programja, hiszen 3 napra látogat Magyarországra.

A korábban már itt-ott megjelenő sajtóértesülést Novák Katalin köztársasági elnök erősítette meg a Facebook-oldalán. „Örömmel értesültem arról, hogy Ferenc pápa hivatalosan is elfogadta a meghívásomat, és április 28-30. között Magyarországra látogat! Szeretettel várjuk a Szentatyát!” – írta Novák a posztban. Novák még tavaly augusztusban járt Rómában, ahol találkozott a pápával is, akinek meghívólevelet adott át.

Erdő Péter bíboros közleményt adott ki, amelyben arról írt, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egész közössége örömmel értesült arról, hogy Ferenc pápa Magyarországra látogat. „Szeretettel várjuk a hazai és a határon túli papokat és hívőket, zarándokokat” – fogalmazott.

katolikus.hu oldalon már egy előzetes program is megjelent. Ez alapján április 28-án 11 órakor lesz ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren, majd Ferenc pápa előbb Novák Katalinnal, utána Orbán Viktorral találkozik. A Szentatya ezt kvöetően 12 óra 20 perckor a Karmelita kolostorban mond majd beszédet, este pedig püspökökkel, papokkal találkozik a Szent István Bazilikában.

Április 29-én, szombaton Ferenc pápa magánlátogatást tesz majd a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban. Az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban szegényekkel és menekültekkel fog találkozni, ezt követően délután fiataloknak mond majd beszédet a Papp László Sportarénában.

A látogatás utolsó napján, vasárnap, szentmisét tart a Kossuth Lajos téren, amire nagy tömeg várható, akár határon túli zarándokokkal is. Délután az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán. A program 17 óra 30 perckor zárul a hivatalos búcsúztatással, Ferenc pápa pedig Budapestről Rómába utazik majd.

Forrás: 24.hu